Hepimizin zihninden gün içinde türlü türlü düşünceler geçiyor. Kafamızın içinde yaşanan bu diyaloglar, kişisel yorumlar, etkili kelimeler, olaylar, alışkanlıklar hayatımızın geri kalanını belirliyor. Eğer zihninizin içinde negatif düşünceler geziniyorsa, bunun hayatınızın her köşesini etkilemesi neredeyse kaçınılmaz. Zihninde negatif düşünceler taşıyan bir kişi, etrafı kapkara bir gözlük camından gören birinden farksızdır. Negatif düşünceler hayatın renklerini soldurur, gerçekleri olduğundan farklı algılamamıza neden olur.
Pozitif düşünmenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki bu düşünme şekli nasıl kazanılır ve bir alışkanlık haline getirilir?
1. Hayatınızdaki negatif şeylerin yerine başka şeyler koyun
Gün içinde zihninizde olup bitenler, aslında nasıl düşündüğünüzü ve nasıl hissettiğinizi belirler. Bu yüzden zihninizin içinde olup bitenleri sorgulamaya başlayın. Kendinize şu soruyu sorun: Hayatımdaki 3 olumsuzluk kaynağı neler? Bu, size yakın birisi de olabilir, sürekli ziyaret ettiğiniz bir internet sitesi veya uygulama da olabilir, bir televizyon programı da olabilir, bir şarkı da olabilir. Sonra yeni bir sayfa açın ve hayatınızda bu üç şeyle daha az vakit geçirmek için neler yapabileceğinizi sıralayın. Kendinize bir eylem planı çıkarın ve önümüzdeki bir hafta boyunca bu planı uygulayın.
2. Olumsuz bir durumla karşı karşıya olduğunuzda, bu durumun iyi veya yardım edici yönlerini düşünün
Hayata olumlu bakan ve olumsuz bakan iki kişi arasındaki en büyük fark, engellerle veya zor durumlarla karşılaşıldığında ortaya çıkar. Zorluklarla veya engellerle karşılaştığınızda olumsuz duyguların esiri olmamak için kendinize şu soruları sorun:
En iyi arkadaşlarım veya ailem bana nasıl bir destek verdi?
Bu durumun içindeki tek iyi taraf nedir?
Bu durumdan öğrenebileceğim tek şey nedir?
Bir sonraki sefer benzer bir durumla karşı karşıya kalırsam farklı olarak yapabileceğim şey nedir?
3. Düzenli egzersiz yapın
Negatif düşüncelere kapılıp zor günler geçirdiğiniz zamanlarda, 20-30 dakikalık bir egzersiz bile kafanızın içindeki düşünceleri değiştirmenize yardımcı olabilir. Egzersiz sırasında içinizde biriken gerilim, endişeli düşünceler dağılır ve kendinizi daha güçlü hissetmeye başlarsınız. Zihninizi odaklama becerinizi geliştirir. Bu da olaylarla başa çıkma gücünüzü artırır.
4. Pireyi deve yapmayı bırakın
Ufacık meseleleri, zihninizin içinde büyütmekten, hayatınızın sorunu haline getirmekten vazgeçin. İlerlemek istiyorsanız ve endişelerinizin, korkularınızın hayatınızı ele geçirmesini istemiyorsanız bundan vazgeçin. Bir şekilde pireyi deve yapmaya başladığınızı hissettiğinizde kendinize şu soruyu sorun: Bu sorun 5 yıl sonra hala hayatımda olacak mı? Ya da 5 ay sonra?
5. Şükredin
İnsan hayata olumsuz bir çerçeveden baktığı zaman, aslında günlük hayatta şükretmesi gereken birçok şeyi ıskalayabilir. Hayatınızda çok fazla olan, farkına bile varmadığınız, küçüklüğünüzden beri sahip olduğunu ancak başkalarının sahip olmadığı pek çok şey olabilir. Gece yatağa girdiğinizde veya sabah gözlerinizi açtığınıda gün içinde yediğiniz yemeklere, başınızı sokacak bir eviniz olmasına, temiz su kaynaklarına sahip olmanıza ve ailenize, arkadaşlarınıza şükredin.
6. Yaşadığınız anda kalın
Eğer olumsuz düşüncelere kapılmış gidiyorsanız, büyük ihtimalle geçmişte yaşanmış bir şeyi düşünüyor olabilirsiniz. Onu tekrar yaşıyor, ne yapmanız gerektiğini veya neler yapabileceğinizi düşünüyorsunuzdur. Veya gelecekte yaşanabilecek bir şeyi de düşünüyor olabilirsiniz. Hiç olmadı bunların ikisinin karması olabilir. Bundan kurtulun ve şimdi, şu anda olup bitenlere odaklanın. Gününüzün büyük bir kısmını geçmişi veya geleceği değil de yaşadığını anı düşünerek geçirdiğiniz zaman, zihninizde daha az olumsuz düşünceler oluşacak ve sahip olduğunuz güzel şeylere daha fazla odaklanabileceksiniz. Yaşadığınız anda kalabilmek için 2 basit yöntem var; birincisi etrafınızda olan biten dünyayı 1-2 dakika boyunca gözlemleyebilirsiniz. İkincisi de 1-2 dakika boyunca nefesinize odaklanabilirsiniz.
7. Hiçbir şeyi içinizde tutmayın
Eğer negatif duyguları içinizde, zihninizde tutmaya devam ederseniz, bir süre sonra bu duygular sizi ele geçirmeye başlar. Bu negatif duygulardan kurtulmak için bir başka yöntem de konuşmak, iletişim kurmak. Yaşadığınız olumsuz duyguları, bir yakınınızla paylaşabilirsiniz. Böylelikle zihninizin hava almasını sağlarsınız. Karşınızdaki kişi sizi dinlerken, konuya yeni bir bakış açısı getirebilirsiniz.
8. Bir başkasının hayatına dair olumlu şeyler yapın
Eğer olumsuz düşünceler arasında sıkışıp kaldıysanız, bundan kurtulmanın yollarından biri de başkasının hayatına olumlu bir şey sunmak. Sevdiğiniz bir kişinin hayatına dair olumlu bir şey yaptığınızda ve onun ışık saçtığını gördüğünüzde, siz de daha mutlu olabilir ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Bir başkasının hayatına olumlu şeyler katmak için aşırı çaba harcamanıza gerek yok; nazik olun, yardımcı olun, size ihtiyacı olduğunda yanında bulunun yeter.
9. Yavaşlayın
Çok hızlı gittiğinizde, hızlı düşündüğünüzde, hızlı yaşadığınızda, hiçbir zaman işler iyi gitmez. Stres artar ve yaşananları net bir biçimde düşünmek imkansız hale gelir. Bu durumda da negatif düşünceler zihninizi sarmaya başlar. Oysa yavaşladığınız zaman zihniniz ve bedeniniz de sakinleşir. Böylece olaylara karşı olumlu bakış açısına sahip olmak daha kolaylaşır.
10. Güne pozitif başlayın
Güne nasıl başlarsanız, büyük ölçüde kalanı da öyle gider. Olumsuz bir bakış açısıyla başlarsanız, gününüzün geri kalanında olumlu duygular taşımak çok kolay olmayabilir. Güne başlarken olumlu duygulara tutunun. Yatağınızın yanına veya aynanızın önüne olumlu duyguları anımsatacak bir not bırakın. Günün ilk saatlerinde, olumlu konuşmalar yapmaya özen gösterin.
Kaynak:uplifers