Panik atak, hiçbir sebep yokken aniden beliren ve zaman zaman tekrarlayan türde, insanı dehşet içinde bırakan yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleridir. Panik Atak, birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar; çoğu zaman 15 dakikadan kısa süre (seyrek olarak da 1 saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.Kalp çarpıntısı ve nefes alamama hissi, baş dönmesi hatta kusma isteği tipik belirtileridir. Bunun yanında delireceğinizi ve öleceğinizi sanırsınız.
Panik atakesasında adrenalin hormonunun kana salınması durumudur. Bu nedenle bir panik atak geçiriyorsanız onunla boş yere savaşıp reddetme davranışları geliştirmeyin. Gelmesine izin verin ve onun vücudunuzda yaptığı etkiyi takip edin. Onunla yaşayabileceğiniz konusunda kendinizi ikna etmeye çalışın. Bu durumun sadece vücudunuzda kimyasal bir tepkimenin olduğunu, er ya da geç sona ereceğini kendinize hatırlatın.
İlk defa panik atak yaşadıysanız muhtemelen sonraki süreçte tekrar nöbet geçireceğiniz konusunda beklenti anksiyetesi yaşamaya başlarsınız. Aşağıda sıraladığımız yöntemlerle panik atakların üstesinden gelebilecek, panik atağı durdurabilecek güce sahip olacaksınız.
3 Dakikada Panik Atakları Durdurmak İçin Etkili Adımlar
1. Adım: Rahatlayın. Yavaş, derin ve tam bir nefes alın. Sadece bir panik atak geçirdiğinizi ve ciddi bir sorun olmadığını düşünerek kendinizi sakinleştirin. Bu adımı tekrar tekrar uygulayın ve içselleştirin. Adrenalin salınımını tersine çevirecek ilk adım budur.
2. Adım: Negatif Düşüncelerden Uzaklaşın. Herkesin bu konuda söylediği gibi olumsuz düşünceler anksiyeteye sebep olan anahtar unsurdur. Bu nedenle panik ataklara zemin hazırlayan bu düşünceleri kafanızdan söküp atın. Panik atak yaşayanların birçoğu negatif düşüncelerle kaplanmış durumdadır. Bu düşüncelerle kişi kendisini nöbetler içinde bulur ve kısır döngü içinde hayatını mahveder. Sizi sekteye uğratan bu sonsuz döngüyü sakinleştirici düşüncelerle, telkinlerle durdurun.
3. Adım: Olumlu Cümleler Kullanın. "Bu durumu daha önce de birçok kez yaşadım ve tekrar atlatabilirim." ya da "iyiyim, her şey yolunda, her şey kontrolüm altında." gibi olumlu cümlelerle atakların daha kötüye gidişatını durdurun.
4. Adım: Bu Hisleri Kabul Edin. Korkunun kendinizi korumanız için gerekli olan pozitif bir duygu olduğunu hatırlatın. Hislerinizi dinleyin onları kabul etmeyi deneyin ve duygularınızı bu durumlara uygun bir bakış açısına oturtun.
Bu adımlarla beyninizin tüm durumlara karşı verdiği negatif tepkileri önemli ölçüde etkileyecek güce sahip olduğunu keşfedeceksiniz.
Düzenli Egzersiz Yapın ve Rahatlama Tekniklerini Öğrenin, Uygulayın. Düzenli egzersiz yaptığınızda( Örn, yoga, meditasyon, koşu, yüzme gibi) vücudunuzun anksiyete ve panik yaratan belirtilerine karşı rahatlama tepkisini güçlendirirsiniz.
Kötü Alışkanlıklardan Vazgeçin ve Kötü Beslenmeden Kaçının. Alkolün ve madde bağımlılığının anksiyete belirtilerini kötüleştirdiği bilinen bir gerçektir. Sigara ve kafein de hassas kişilerde panik ataklara sebep olmaktadır.
Sonuç olarak sigara, kahve ve diğer kafein içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmak mücadelenizde mantıklı bir hareket olacaktır.