Beynin elektriksel aktivitesi, EEG (elekroensefalograf) ile gözlemlenebilir ve sınıflandırılabilir. Elektrotlarla kafa derisinden alınan sinyaller filtrelenerek ve genişletilerek çizelgeye dökülür. Beyin aktivitelerinin bilincin belli başlı sevileri için “Hz” (hertz ya da dalga/saniyeye düşen vibrasyon) şeklinde ifade edilen özel alanlar oluşturduğu bulunmuştur.
Delta 0,2 ile 3,5 Hz. arası (derin uyku, trans devresi)
Theta 3,5 ile 7,5 Hz. arası (rüya görülen devre, hatırlama)
Alpha 7,5 ile 13 Hz. arası (sükûnet, yüksek seviyede farkındalık, meditasyon)
Beta 13 ile 28 Hz. arası (gerilme, “normal” bilinç seviyesi)
Gördüğünüz gibi fiziksel rahatlamanın kimi formları Alpha, Theta ve delta bilinç seviyelerini de içerir. Bu durumlar nitekim derin nefes, hipnoz ve diğer rahatlama teknikleri sayesinde gerçekleşir. BDD (Beden Dışı Deneyim OOBE) bu durumlarda meydana gelir ve delta seviyesi en önemli olanıdır. Problem ise daha önce de belirttiğimiz gibi bu değiştirilmiş durumların deneyimlenmesi sırasında zihinsel farkındalığı ve uyanıklılığı korumaktır. EEG ye saplanıp kalmış olan deneysel konular, uykululuktan farklı olan değişimi gösteremezler; bu kademeli bir durumdur.
Uykuyla uyanıklılık bilinci arasındaki eşikte hipnogojik denilen uykululuk durumu bulunmaktadır. BDD'in bu seviyede ya da benzer bir derecede meydana geldiği görülmektedir. Hipnogojik durumun dikkatli kontrolüyle (sınırı aşmadan),BDD (Beden Dışı Deneyim OOBE) 'ye direkt giriş yapılabilinir.
Yazan: Phil Hansford
Çeviren: Ergin SADIK