İnsan beyninin 11 boyuta kadar yapı ve şekillere ev sahipliği yaptığı konusunda uzmanlar tarafından sansasyonel bir keşif yapıldı. Sinirbilimciler : “Hiç hayal etmediğimiz bir dünya bulduk” açıklamasını yaptı.
Cebirsel topolojinin matematiksel yöntemleri, araştırmacıların beyin ağlarında çok boyutlu geometrik alanları bulmalarına yardımcı olmuştur.
Uzmanlar, yeni bir araştırma sonucunda insan beyninin 11 boyuta kadar yapı ve şekillere ev sahipliği yaptığını kanıtladı.
İnsan beyinlerinin, her hücreden , olası her yönden birkaç bağlantıyla, düşünce ve bilinç yeteneğini güçlendiren süper geniş bir hücresel ağ oluşturdukları, 86 milyar nörondan fazla şaşırtıcı bir devletin bulunduğu tahmin ediliyor.
Blue Brain projesinin etrafında toplanan uluslararası bir bilim adamı grubu, daha önce hiç sinirbilimi dünyasında görülmemiş sonuçlar elde etti. Bu ekip beyindeki sinir bağlantılarının ilk geometrik tasarımını ortaya çıkaran ve uyaranlara nasıl tepki verdiklerini ortaya koyan çok boyutlu bir evreni sunan yapıları bulmayı başardı.
Bilim adamları, insan beyin hücrelerinin kompleks işleri yapmak için kendilerini nasıl organize edebildiklerini anlamak için ayrıntılı bilgisayar modelleme tekniklerini kullandılar.
Araştırmacılar beyin ağlarındaki yapıları ve çok boyutlu geometrik uzayları tanımlamak için cebirsel topolojinin matematiksel modellerini kullandılar. Çalışmada, yapıların, aynı zamanda, kesin bir geometrik yapı oluşturan bir “birlik” içerisinde birbirine geçtiği şeklinde oluştuğu belirtildi.
Bir sinirbilimci olan Henry Markram ve Lozan’da bulunan Blue Brain Projesi direktörü: “Hiç hayal etmediğimiz bir dünya bulduk. Bu nesnelerin milyonlarcası beyindeki küçük bir lekede, yedi boyuta kadar var. Bazı şebekelerde, 11 ölçüye kadar olan yapıları bile bulduk. ”
Uzmanlar tarafından da belirtildiği gibi, beynimizdeki her nöron, karmaşık bağlantıları olan bir nesne oluşturmak için belirli bir yolla komşu olana bağlanabilir. İlginçtir, daha fazla nöron klikle birleştiğinde nesnelere daha fazla boyut eklenir.
Cebirsel topolojiyi kullanan bilim adamları, bilgisayar yardımıyla üretilen sanal bir beyindeki yapıyı modelledi. Daha sonra bilim adamları sonuçların doğrulanması için gerçek beyin dokusunda deneyler yaptılar.
Bilim adamları sanal beyin dokusuna uyarıcı ekledikten sonra, kademeli olarak yüksek boyutların kümelerinin toplandığını keşfettiler. Bu kliklerin arasında boşluklar veya çukurlar olduğunu buldular.
Gazetede çalışan Aberdeen Üniversitesi’nden Ran Levi, WIRED’e şunları söyledi:
“Beyin bilgi işlerken yüksek boyutlu boşlukların ortaya çıkması, ağdaki nöronların uyarılara aşırı derecede organize bir şekilde tepki vermesi anlamına geliyor.”
“Sanki beyin bir çubukla (1D) başlayıp tahta (2D), daha sonra küpler (3D) ve daha sonra 4D ile daha karmaşık geometrilerden başlayarak çok boyutlu bloklar kümesi kurarak bir uyarana tepki gösteriyor. Beyni aracılığıyla aktivitenin ilerlemesi, kumdan somutlaşan ve daha sonra parçalanan çok boyutlu bir kum kültürüne benzemektedir. ”
Üç boyutlu şekillerde yükseklik, genişlik ve derinlik bulunurken, yeni çalışmadaki uzmanlar tarafından keşfedilen nesneler gerçek dünyadaki bu üç boyuttan daha fazla mevcut değildir, ancak bunları tanımlayan matematikçiler 5, 6, 7 veya 11 boyuta kadar mevcut olduğunu gördüler.
Belçika KU Leuven’den Profesör Cees van Leeuwen, Wired’e şunları söyledi: “Fizik dışında yüksek boyutlu alanlar, karmaşık veri yapılarını veya sistem koşullarını, örneğin devlet alanındaki dinamik bir sistemin durumunu tanımlamak için sıklıkla kullanılmaktadır. ”
“Alan sadece sistemin sahip olduğu tüm serbestlik derecelerinin birleşmesidir ve devlet bu derece özgürlüklerin aslında varsaydığı değerleri açıklamaktadır.”
Kaynak: galaksiarsivi