Dünyada hayatta kalma şampiyonu su ayısı da denilen tardigrad'lar. Bilim insanları, yaşadıkları sulak alanların kuruması halinde bile onlarca yıl hayatta kalmayı başaran bu mikroskobik canlıların sırrını çözdü. Bedenlerinin oluşturduğu camdan bir kalkanla karşılaştıkları doğal koşullarda hayatta kalmayı başaran bu canlılar, bilim insanlarına insan yaşamına da faydası olacak bir keşif için ilham verdi.
Ne aşırı sıcak ne radyasyon ne de uzaydaki patlamalar hiçbir şey onun keyfini kaçırmak için yeterli değil.
Tardigrad ya da su ayısı olarak bilinen mikroskobik boyuttaki tombul yaratıktan söz ediyoruz.
O hayatta kalma konusunda tam bir şampiyon.
Bilim insanları şimdi tardigrad'ların bu etkileyici korkusuzluklarının sırrını, küçük numaralarını ortaya çıkardı.
Tardigrad'ların kurak ortamda hayatta kalma becerilerinin ardında kuruyup ardından yıllar sonra yeniden rehidre olabilme becerileri yatıyor.
Su ayısı olarak da bilinen tardigrad'lar dünyanın her tarafında sulak ortamlarda yaşıyor.
Hayatta kalma becerileri ise sulak alanların kurumasıyla devreye giriyor.
Bu süreç başladığında su ayıları vücutlarındaki suyu, her bir hücrelerine kadar kaybediyor.
Bu yaratıkların eşsiz bir pompalama sistemi bulunuyor. Ve bu kuruma sürecinde, hücrelerindeki biçimsiz proteinler cam gibi bir form kazanıyor.
Tardigrad'ların hayatta kalma şampiyonu olmalarını sağlayan bu biyolojik özelliklerine ilişkin araştırma Moleculer Cell adlı dergide yayımlandı.
Tardigrad'ların, kuruma süreci sona erene kadar bazı protein türlerinden oluşan yaşamsal molekülleri hücrelerine hapsederek sakladıkları tespit edildi.
Bilim insanları tardigrad'lardan ödünç alacakları bu koruyucu proteinleri geliştirerek, aşıların kurumaya karşı direncini artırabileceklerini ve dondurarak ya da soğutarak saklamak zorunda kalmayaacaklarını düşünüyor.
Kaynak: cnn türk