NLP Nedir?
NLP Neuro Linguistic Programming kelimelerinin birinci harflerinden meydana gelmiştir. Richard Bandler John Grinder tarafından, geçmiş bilgi kaynaklarının birleştirilmesinden ortaya çıkan bir modelleme tekniğidir. İnsanda varolan iki temel korku dışında bütün korkular, algılar ve ifadeler değiştirilebilir. İki temel korkunun hangisi olduğunu merak ediyor gibisiniz.
Neuro: Beynimizi ve duyularımızı ifade etmektedir. Yaşadığımız tecrübeleri 5 duyumuzla algılayıp proses eder ve filtrelerden geçirip beynimize yerleştirirken yeniden anlamlandırırız.
Linguistic: Kullandığımız dil ve davranışlar, beynimizde yeniden anlamlandırdığımız tecrübelere ait bilgilerdir. Bu ifadelerin gerçekle bağlantısının azaldığı noktalarda, yaşadığımız dünyamızda sorunlarımızda artmaya başlar.Dil ve sözsüz iletişimimiz, beynimizde kodlanarak anlam verilen derin yapımızdaki programların ifadelendirilmesidir.
Programming: Algı ve ifadelerimiz arasındaki bağlantıların neler olduğu bulunabilir. Bu programı ne olduğunu farkedip, istediğimiz şekilde değiştirdiğimizde, istediklerimize düşündüğümüden daha kısa zamanda ulaşabiliriz. Bu değişimin algılarda, kullandığımız dil ve davranışlarda bütünlük içinde değiştirilmesi gerekmektedir.Her davranışımızın temelinde derin yapıdaki kodlamaları ifade eden geri besleme sürekli olarak yapılmaktadır.. Bu çerçeve içinde ve dışında kalan bütün davranışlarımız modellenebilir, öğretilebilir ve değiştirilebilir. Hangi konuda nelerin işe yarayabileceği ise öğrenilmiş bilgilerin davranışlara aktarılması ile mümkün olabilmektedir. Bunun içinde öğrenmek, uygulamak ve bilginin farkında olmadığımız yeterlilik düzeyinde kullanılabilir olması gerekmektedir.
NLP Önermeleri
Her insanda ihtiyacı olan bütün kaynaklar mevcuttur.
Her davranışımız altında pozitif bir neden vardır.
İletişimimizin anlamı aldığımız cevapta saklıdır.
İstediğinize, istediğiniz yöntemlerle ulaşamadıysanız, değiştirin.
NLP´de hata yoktur, sadece geri beslemedir.
Her insan değerlidir.
Harita bölge değildir.
Eğer bir kişi birşey yapıyorsa, herkes öğrenebilir.
Her sistemde, en esnek olan, en çok etki sağlar.
Biri bize küfrediyorsa bunun sorumlusu biziz.
Dünyamızı kontrol edemediğimizde, kontrolümüzü kaybeder ve sinirleniriz.
Duyular, Duygular, Kullanılan dil ve davranışlar arasındaki bağlantıların farkedilmesi ve bu bağlantıların kişinin kendi isteğiyle, kaynaklarına uygun olarak, kişinin fırsat ve seçeneklerini arttırabilecek şekilde yeniden organize edilmesini sağlayan teknikler bütünüdür. Algılar, ifade edilen kelime ve cümleler, yapılan davranışlar beynimizde varolan bilgilerin dışarıya aktarılmasıdır. Geçmişte öğrenilen bilgiler ve yaşadığımız tecrübelerden elde edilen sonuçlar, prensipler, önyargılar kendimizi korumak için oluşturduğumuz ve ancak fırsat ve seçeneklerimizi azaltan ve gerçek tünelimizi daraltan bir sistematik yapı oluşturmuş ise NLP bu sınırların neler olduğunu ve bunlardan nasıl kurtulabileceğimizi göstermektedir. NLP bilgileri NLP teknikleri ile aktarılarak istenen sonuca çok kısa zamanda, acı çekmeden, çok çalışmadan ulaşılabilir. Kendi yaşadığınız dünyayı ve yaşadığınız dünyadaki her anı yönetebilseniz, hiç sinirlenir misiniz?
Değişim Nasıl Gerçekleşmektedir?
NLP teknikleri ile değişim çok kısa zamanda gerçekleştirilebilmektedir. Kişinin farkında olmadığı kaynaklarını kullanmaya başlaması ile değişim bilgi aktarma sırasında bile gerçekleşebilmektedir. “4 Saatte Kendinizi Değiştirin” kapak Konulu Tempo dergisi haberi ve aynı isimle yazdığımız ve Tempo Dergisi ile ücretsiz verilen kitap sayesinde, değişimin çok kısa zamanda gerçekleşebileceği gösterilmiştir. Bu slogan bir çok kişi tarafından kullanılmış ve Türkiye´deki NLP uygulamaları konusunda bir standardı oluşturmuştur. Fakat 17 Ağustos 1999 yılında yaşanan deprem, bu değişimin 45 saniyede bile gerçekleşebileceğini göstermiştir. Değişimi hangi içeriklerde ve ne amaçla yaşamak istediğinizi, hangi hedeflere ne zaman ve kiminle ulaşmak istediğinize karar vermeniz gerektiğini bilmeniz gerekiyor.
Tecrübeler ve sübjektif tecrübelerin NLP’deki anlamı nedir?
Tecrübeler yaşamakta ve bu tecrübeleri yaşadıktan sonra anlamlandırmaktayız. Bazı tecrübeler iyi, bazı tecrübeler kötü olarak anlamlandırılmakta ve bu sonuçlar içeriğe bağlı olmadan genelleştirilmektedir. Bu beynimizdeki dünya ile gerçek dünya arasında fark yaratmakta ve bu fark büyüdüğünde sorunlarımızda artmaktadır. NLP ile yaşadığımız tecrübeler ve dış dünyadan bize ulaşan bilgiler farklı bir bakış açısıyla yeniden değerlendirilmekte, fırsat ve seçeneklerimizi arttıracak biçimde yeniden modellenmektedir. Buradaki önemli nokta “İçeriksiz Model”in kavranması ve beynimizin nasıl çalıştığını farketmemizdir. Bu bilgiler kişisel görüşmelerle ve seminerlerle kolayca aktarılabilmektedir.
NLP nerelerde kullanılabilir?
NLP hayatimizin her içeriğinde ve her anında kullanılabilir. Işimizde, (stratejiler, doğru karar verme, motivasyon, satış, prezentasyon) özel hayatımızda (eşimizle, çocuğumuzla, dostlarımızla ve dünya ile iletişimde, çocuk yetiştirmede, kolay öğrenmede, her seviyede iletişimde, kişisel karar vermede, kendi kendinizi kendi modelimize uygun olarak motive etmede, fobilerin yokedilmesinde, cinsellikte ve hatta hastalıkların iyileştirilmesinde) daha doğrusu insan olan her yerde ve insan yaşadığı dünyayı yönetmesine ihtiyaç olan her durumda kullanılabilinir.. İşletmelerde ise yönetimde, iletişimde, yaratıcılığın arttırılmasında, karar vermede, motivasyonda, satışta, ikna tekniklerinde, öğrenen organizasyonların geliştirilmesi gibi çok farklı içeriklerde kullanılabilir.
NLP’de kaynaklarimiz ne anlama gelmektedir?
Beynimizde ve vücudumuzda varolan, farkında olduğumuz ve olmadığımız kaynaklar ifade edilmektedir. Yaşadığımız her tecrübe, davranışlarımıza aktardığımız her bilgi birer kaynaktır. İngilizce bilmeniz bir kaynak, bilgisayar kullanmanız bir kaynak, eğitim görmüş olmanız bir kaynak, bilgisayar kullanmanız farkında olduğumuz kaynaklar için örnek verilebilir. Farkında olmadığımız kaynaklar ise genlerimizde varolan bilmediğimiz kaynaklardır. Farkında olmadığımız kaynakların kullanılabilmesi için dış dünyadan çok zengin bilgi almamız, bu bilgileri davranış seviyesinde kendimizi iyi hissederek kullanmaya başlamamız, farkında olmadığımız kaynakların kullanılabilmesini sağlamaktadır.
NLP nasıl öğrenilebilir?
NLP en kolay şekilde seminerlerle öğrenilebilir. Kitap okuyarak NLP bilgilerini öğrenebilir ama bunları davranışlarınıza aktarmakta zorlanabilirsiniz. İnanç seviyelerinizde (yaptıklarınız ve yapamadıklarınız) değişiklik yapmadan istediğiniz değişimlerin gerçekleşmesi kolay olmamaktadır. Bu değişimin zorluğundan değil sizin beyninizde varolan programın değişime gösterdiği dirençten kaynaklanmaktadır. Bu zorluk NLP seminerleri doğrudan davranışlarınıza aktarılan bilgiler ve uygulamalarla aşılmakta, farkında olarak ve farkında olmadan yapılan bilgi aktarımı ile öğrenme süreci de hızlandırılmaktadır. Bu yüzden NLP hakkında bilgi vermek ve NLP´yi kişilerin kendi kaynaklarına ulaştırarak istedikleri değişimleri arasında sağlamalarını sağlamak arasında ne kadar fark olabileceğini siz düşünün. NLP egitimi verecek kişinin gerekli eğitimden geçmiş, farkında olduğu ve olmadığı kaynakları zengin, kendi hayatında başarısızlığı olmayan ve NLP´yi kendi hayatındaki her içerikte farkında olmadan kullanabilen kişiler olması gerekmektedir. Bu süreç seminerler sırasında da devam etmeli, bilgi aktarımının NLP tekniklerine uygun ve ihtiyaç duyulan stratejilerle oluşturulması da gerekmektedir. NLP eğitimi verdiğini söyleyen kişiler, kim olurlarsa olsunlar, herhangi bir seviyede kendilerine ait inanç veya kimlik seviyelerinden bilgi aktarıyorlarsa veya hayatınızı yönetmeniz için reçete veriyorlarsa çok dikkatli olunması gereği ortaya çıkar.
NLP Kişisel Değişim Modeli nasıl uygulanmaktadır?
Kişisel Değişim Modeli NLP teknikleri kullanılarak kisisel seminer veya uygulamalı seminerlerle aktarılmaktadır.. Kişinin kendi modelini ve kaynaklarını farketmesi, bu modelde yapması gereken değişikliklere karar vererek, yeni modeller üretmeye başlaması ve bilginin davranışlara aktarılması ile, fırsat ve seçeneklerinin kendi önermeleriyle arttırılması sağlanmaktadır. Sonuçlar kişinin kendi kaynaklarına ulaşabilmesine, kaynaklarının zenginliğine bağlı olmasına rağmen pozitiftir ve davranışsal değişimler hemen ortaya çıkmaktadır. Ortaya attığımız ´4 Saatte Kendinizi Değiştirin´ sloganını kendileri üretmekte zorlandıkları için -çalarak kullananlar demek istemiyorum, – kullananlar, bunu da gerçekleştiremedikleri için daha da zor duruma düşmektedirler.
NLP ve modelleme ne demektir?
NLP içeriksiz modellerin hangi içeriklerle doldurulduğuna bakarak modeli algılamakta ve daha sonra bunların ne şekilde yeniden modellenebileceğini ortaya koymaktadır. Bu modeller özellikle şirketlerde tepe yöneticisinin değişmesi sırasında sarsıntı olmaması için geçmiş yönetici modeli, gelecek yöneticiye aktarılmakta ve belirli bir süre sonra yeni modeline geçisi sağlanmaktadır. Bu 3-6 ay arasında ayrılacak tepe yöneticisinin incelenmesi sonucunda yapılabilmektedir. Varolan modelde algılar, temsili sistem kullanımları, kelime ve cümleleri kullanması ile davranışları çözümlenmekte ve modellenmekte ve yeni yöneticiye aktarılmaktadır. Kişisel seviyede ise modelleme temsili sistem kullanımları ile kelimeleri cümleleri ve bunların içeriğe bağlı olarak nasıl değiştirildiğini farkederek modelleme yapılmaktadır. Kendi modeliniz nedir? Hangi İçerikte hangi temsili sisteminizi kullanıyorsunuz sorularına vereceğiniz cevaplar, modelini kendi istediğiniz şekilde değiştirmenize de bir basamak olabilir. Bu modelin kendi istediğiniz şekilde değiştirilmesi ve hem hayata karşı ve hem de size ulaşan negatif önermelere karşı bir tavrı koyabildiğinizde sorunlarınızı, kolayca çözebilme noktasına büyük bir kolaylıkla gelebilirsiniz.
NLP´nin Türkiye´deki durumu nedir?
Tempo dergisinde yayınlanan ´4 Saatte kendiniz Değiştirin´ sloganı ile Türkiye gündemine giren NLP, o günden sonra hem kişilerin ve hem de bunu uygulayıcı olarak kullanmak isteyen insanların ilgilerini çekmiş, giderek daha fazla konuşulur hale gelmiştir. Uygulayıcı olmaya soyunanlar NLP´nin içeriğini kendi ihtiyaçları olan içeriklerle doldurmaya başlamışlar ve bu da bir takım sorunların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu konuda bir çok kitap yayınlanmış ve daha çok okunur hale gelmiştir. NLP´yi sadece maddi kazanç için kullanmaya çalışanlar, başarı ve etki alanlarının büyümesi için kullananlar, sonuçta bunun bir kısmını gerçekleştirdikleri halde büyük bir boşluğa da düşmüşler ve başkalarının sözlerini cümlelerinin ve fikirlerini kullanmaya devam etmek zorunda kalmışlardır. “Başarı”, “Mükemmellik” ve bunun gibi “nominalizasyonların” kullanılması, bunu kullanan kişilerin ihtiyacı olan içerikleri ifade etmektedir. Ancak bilinmesi gereken odur ki ve sonuçlarda bunu göstermektedir, yaşadığımız coğrafya içinde çok önemli kaynaklara sahibiz. Öyle ki NLP´yi modelleyen kişilerden de daha çok geçmiş zengin kaynağa ve gelişmiş insana sahibiz. Bu kaynakları da kullanmaya başladığımızda kendimiz kolayca gelişebildiği gibi toplumsal olarak yaşadığımız sorunlardan, krizlerden de kolayca kurtulabilir, bu krizlerin hiç ortaya çıkmamasını sağlayabiliriz. Bunu yapabilmek için beynimizdeki sınırları ve engelleri kaldırmalı, bize aktarılan bilgilerin içeriksiz modelini algılayıp yaratıcılığımızla yeni bilgiler üretmeye başlamalı ve dış önermeleri kolaylıkla reddeden veya dış önermelere karşı önerme üretebilecek bir tavrı ortaya, hem de tam ortaya koymalıyız. Yazılar içindeki ´Siz ne kadar taksi şoförüsünüz”, “Bir ağaç ve bir orman” ve “Fetullah Gülen´in Dil Motifleri” yazıları size bu konuda bir fikir verebilir.
NLP ile hayatımız nasıl kolaylaşır?
NLP ile yasadığımız dünyayı yönetebilir, çok çalışmadan başarılı olabilir, acı çekmeden gelişebiliriz. NLP bilgilerini içeriksiz modelde öğrenmeye başlamamız, kendi içeriklerimiz için bu bilgileri kullanmaya başladığımızda her içerik için istediğimiz sonuca kolaylıkla ulaşabiliriz. Kendi isteğiyle NLP´yi kullanarak başarısız olan bir kişi kendi isteğiyle başarısız olabildiği için istediği sonuca ulaşmıştır. Bunu başka içeriklerde kullanmaya başladığında sonuçlara kolayca ulaşabilecektir. Bu, o kişinin kendi yaşadığı dünyayı yönetmeye başladığınızın bir göstergesi olarak algılanmalıdır. Bu konuda bilgi sahibi olmak ve hayatınızı kolaylaştırmak için, Beyaz Yayınlarından yayınlanan İçerik Sizi Düşünmek kitabını okuyabilir, verdiğimiz seminerlere katılabilir ve kişisel görüşmeler için randevu alabilirsiniz.
NLP Terimleri nelerdir?
NLP henüz Türkiye´de yeni uygulanmaya başladığıi için terminolojisi de yeni yeni gelişmeye başlamaktadır.
ANALOG: Sürekli arka arkaya devam eden. Yaşanan ruhsal durumun birbirine bağlı olarak değişmesi.
BOZMAK: Dış dünyadan duyularımıza ulaşan verilerin farklı algılanmasından dolayı, yaşanan tecrübenin içeriğinin değiştirilmesi
CİNAS: Es yazımlı ve farklı anlamlara gelen kelimeler.
DAVRANIŞ BİLİMLERİ: Davranışları gözlemleyerek sebep-sonuç bağlantılarını araştırıp inceleyen bilim dalı.
DERİN YAPI: Söylenen cümlelerin hangi tecrübelerden kaynaklanarak söylendiğini farketmemize yarayan, anlamın altındaki anlamları bulmamızı sağlayan yapı.
DIŞLAŞMAK: İnsanın kendisini izler hale gelmesi. İç barışın olmadığı ve kötü tecrübelerin yaşandığı durumlarda ortaya çıkan algılar.
DUYGU: Vücudumuzdaki fiziksel ve kimyasal değişimleri yaratan mekanizma.
DUYGUSAL: Temsil sistemlerimizden biri. Önce vücudumuzdaki duygu hareketini hissederek dünyayı algılama.
DUYULAR: Dünya ile bağlantı kurma, bilgi alma araçlarımız Görmek, Dokunmak, İşitmek, Tatmak ve Koklamak duyularımız.
DUYUMLAR: Duyuların altında varolan detaylar. Örnek olarak görmek duyumuz renk, netlik, hareketlilik, sabit, odaklanmak gibi duyumlardan oluşmaktadır.
DUYUSAL FARKINDALIK: Bes duyumuzu kullanarak dünyadan zengin verilerin alınarak islenmesi.
FARKINDA OLDUĞUMUZ AKLIMIZ: Herhangi bir anda farkında olduğumuz herşeyi algılayan ve bu bilgileri işleyerek sonuçlandırmaya çalısan aklımız.
FARKINDA OLMADIĞIMIZ AKLIMIZ: Farkında olduğumuz aklımızla kavrayamadığımız herşeyi kavrayabilen aklımız.
GEÇMİŞE: Zaman çizgimizi algılamamıza bağlı olarak zamanı ve hayatımızı organize etme biçimi.
GELECEĞE: Zaman çizgimizi algılamamıza baglı olarak zamanı ve hayatımızı organize etme biçimi.
GENELLEŞTİRMEK: Yaşadığımız herhangi bir tecrübenin sonuçlarını o içeriğe benzer bütün durumlar için kullanabilir hale getirerek davranışlarımızı organize etme.
GERÇEK TÜNELİ: Dünyaya baktığımız ve dünyayı kavradığımız açı.
GÖRSEL: Dünyayı kavradığımız veya ifade ettiğimiz temsil sistemlerimizden biri. Önce görerek dünyayı algılama veya ifade etme.
GÖZLEMLEMEK: Dünyayı ve insanları içeriğe bağlı olmadan izlemek ve sebep sonuç ilişkilerini içeriksiz bir modelde ortaya çikarmak.
İNANÇ: Yaşadığımız tecrübelerin sonuçlarının davranışlarımızda yarattığı esneklik veya sınır. Bir kez yapabildiğimiz şeyi kolayca yapabilme veya yapamadığımız bir şeyi yapmaya çalışmamak.
İÇ BARIŞ: Beynimizin ve vücudumuzun tek parça olduğu durum. Yaşanan her tecrübe için bu tecrübeyi yasamak isteyip istemediğimizi de kavramamızı sağlar.
İÇ DİYALOG: Kendi kendimize yaptığımız iç konuşmalar. İç diyalogun çözemediğimiz sorunlar üzerinde yoğunlaşması halinde sorunlar artacaktır.
İÇERİK: Yasadığımız tecrübeyi yaşamamızı sağlayanlar nedenler ve iç faktörler.
İÇLEŞMEK: Dünyayi ve yaşadığımız tecrübeleri kendimizle barışık olarak kendi gözlerimizle görme hali.
İNANÇ: Yaşadığımız herhangi bir durumun benzer bütün durumlar için genelleştirilmesi ve bu genelleştirmeye göre davranışlarımızı ve dünyamızı organize etmek, değerlerimize bağlı olarak yaratılır.
İKİNCİL KAZANÇ: Yaşanan bir tecrübenin veya yapılan bir davranışın diğer mantik eşiklerini de etkilemesi ile sağlanan pozitif etki.
İŞİTSEL: Dünyayı kavradığımız veya ifade ettiğimiz temsil sistemlerimizden biri. Önce işiterek dünyayı algılama veya ifade etme.
KARAR: Herhangi bir davranışı yapmadan önce beynimizde yapılan işlemlerin sonucu.
KAYNAK: Beynimizde, vücudumuzda varolan farkında olarak veya olmadan kullandığımız, geliştirebildiğimiz yetenekler bütünü.
KOKUSAL: Dünyayı kavradığımız veya ifade ettiğimiz temsil sistemlerimizden biri.
LİNGUİSTİK: Kullandığımız dili gramer, ses yapısı, mantıksal yapı ve semantik açıdan inceleyen bilim dalı.
META PROGRAM: Yaşadığımız tecrübeye bağlı olarak beynimize aktarılan bilgi ve davranış zinciri.
METAFOR: Hikayeler, anlatılmak istenen bir şeyin başka bir şekilde görsel, işitsel veya duygusal temsil sistemleri kullanılarak hikaye seklinde aktarılması.
META MODEL: NLP modeli, kullandığımız dil, tecrübeler ve algılarımızda yarattığımız boşlukların doldurulmasına veya farkedilmesine yarayan model.
MİM KOYMAK: Kendimizin veya iletişim kurduğumuz kişinin, o anda yaşadığı iyi bir ruhsal durumun kaydedilmesi için, herhangi bir duyu vasıtasıyla yaptığımız bilinçli hareket.
MİMLEMEK: Mim koymak işleminin yapılması.
MODELLEMEK: Davranışlarımızın altında ve derin yapıda varolan kodlamaların tespit edilmesi ve istenen duruma göre değiştirilmesi.
NLP: Beynimiz duyularımız, davranışlarımız, kullandığımız dili bu faktörlerin insan yasamı üzerindeki etkilerini ve bağlı olarak insanı davranışsal olarak inceleyen modelleme modeli.
ÖYKÜ: Hikaye. Aktarılmak istenen mesajın başka bir şekilde anlatılması, kıssadan hisse gibi.
RUHSAL DURUM: Herhangi bir anda duygusal olarak vücudumuzda hissettiğimiz hareketler bütünü.
SÖZSÜZ: İletişimde bulunduğumuz insana ses dışında kalan ve hareketlerle gönderdiğimiz mesajlar.
STRATEJİ: Herhangi bir sorunu çözebilmek veya karar verebilmek için dünyayı algıladığımız temsil sistemleri sıralama modeli.
TATSAL: Tatmak duyumuzla ilgili temsil sistemimiz.
TAVIR: Yaşayacağımız bir tecrübe için, içinde bulunduğumuz ruhsal durumun bizi harekete geçirme biçimi.
TECRÜBE: Yaşadığımız, başlangıcı ve sonu olan, iyi veya kötü olarak algılanan süreç.
TEMSİL SİSTEMLERİ: Duyularımıza bağlı olarak beynimizde yaşadığımız tecrübe ve dünyanın algılanmasını sağlayan sistemler.
TİTÇ: Test İşlet Test Çık. Karar verme sürecinde geçirdiğimiz işlemlerin bütününe ait model.
YERLEŞTİRMEK: Herhangi bir programı veya iyi tecrübelerden biri ile ilgili ruhsal durumu mim koyarak yerleştirmek.
YETERLİLİK: Yapabileceğimize ait geliştirdiğimiz inanç.
YOKETMEK: Dış dünyadan duyularımıza ulaşan verilerin farklı algılanmasından dolayı, yaşanan tecrübenin içeriğinin ve bu içerik içinde duyularımıza ulaşan verilerden bazılarının yokedilmesi.
YÜZEY YAPI: Farkında olduğumuz aklımızla algıladığımız yapı.
ZAMAN ÇİZGİSİ: Geçmiş, gelecek ve bugünün ve zamanın birbirine bağlı şekilde beynimizdeki algılanma modeli.
ZAMANDA: Zamanı algılama biçimimiz geçmiş gelecek ve o anın birlikte algılanması
ZAMANLA: O an ve geleceğin algılanması, geçmişin algılanmayacak bir yerde organize edilmesi
ZORUNLULUK: Yapma zorunluluğumuzu anlatan yardımcı fiiller, malı, meli,( yapmalıyım, gitmeliyim,)
Your Page Title
#satışortaklığı
NLP Neuro Linguistic Programming kelimelerinin birinci harflerinden meydana gelmiştir. Richard Bandler John Grinder tarafından, geçmiş bilgi kaynaklarının birleştirilmesinden ortaya çıkan bir modelleme tekniğidir. İnsanda varolan iki temel korku dışında bütün korkular, algılar ve ifadeler değiştirilebilir. İki temel korkunun hangisi olduğunu merak ediyor gibisiniz.
Neuro: Beynimizi ve duyularımızı ifade etmektedir. Yaşadığımız tecrübeleri 5 duyumuzla algılayıp proses eder ve filtrelerden geçirip beynimize yerleştirirken yeniden anlamlandırırız.
Linguistic: Kullandığımız dil ve davranışlar, beynimizde yeniden anlamlandırdığımız tecrübelere ait bilgilerdir. Bu ifadelerin gerçekle bağlantısının azaldığı noktalarda, yaşadığımız dünyamızda sorunlarımızda artmaya başlar.Dil ve sözsüz iletişimimiz, beynimizde kodlanarak anlam verilen derin yapımızdaki programların ifadelendirilmesidir.
Programming: Algı ve ifadelerimiz arasındaki bağlantıların neler olduğu bulunabilir. Bu programı ne olduğunu farkedip, istediğimiz şekilde değiştirdiğimizde, istediklerimize düşündüğümüden daha kısa zamanda ulaşabiliriz. Bu değişimin algılarda, kullandığımız dil ve davranışlarda bütünlük içinde değiştirilmesi gerekmektedir.Her davranışımızın temelinde derin yapıdaki kodlamaları ifade eden geri besleme sürekli olarak yapılmaktadır.. Bu çerçeve içinde ve dışında kalan bütün davranışlarımız modellenebilir, öğretilebilir ve değiştirilebilir. Hangi konuda nelerin işe yarayabileceği ise öğrenilmiş bilgilerin davranışlara aktarılması ile mümkün olabilmektedir. Bunun içinde öğrenmek, uygulamak ve bilginin farkında olmadığımız yeterlilik düzeyinde kullanılabilir olması gerekmektedir.
NLP Önermeleri
Her insanda ihtiyacı olan bütün kaynaklar mevcuttur.
Her davranışımız altında pozitif bir neden vardır.
İletişimimizin anlamı aldığımız cevapta saklıdır.
İstediğinize, istediğiniz yöntemlerle ulaşamadıysanız, değiştirin.
NLP´de hata yoktur, sadece geri beslemedir.
Her insan değerlidir.
Harita bölge değildir.
Eğer bir kişi birşey yapıyorsa, herkes öğrenebilir.
Her sistemde, en esnek olan, en çok etki sağlar.
Biri bize küfrediyorsa bunun sorumlusu biziz.
Dünyamızı kontrol edemediğimizde, kontrolümüzü kaybeder ve sinirleniriz.
Duyular, Duygular, Kullanılan dil ve davranışlar arasındaki bağlantıların farkedilmesi ve bu bağlantıların kişinin kendi isteğiyle, kaynaklarına uygun olarak, kişinin fırsat ve seçeneklerini arttırabilecek şekilde yeniden organize edilmesini sağlayan teknikler bütünüdür. Algılar, ifade edilen kelime ve cümleler, yapılan davranışlar beynimizde varolan bilgilerin dışarıya aktarılmasıdır. Geçmişte öğrenilen bilgiler ve yaşadığımız tecrübelerden elde edilen sonuçlar, prensipler, önyargılar kendimizi korumak için oluşturduğumuz ve ancak fırsat ve seçeneklerimizi azaltan ve gerçek tünelimizi daraltan bir sistematik yapı oluşturmuş ise NLP bu sınırların neler olduğunu ve bunlardan nasıl kurtulabileceğimizi göstermektedir. NLP bilgileri NLP teknikleri ile aktarılarak istenen sonuca çok kısa zamanda, acı çekmeden, çok çalışmadan ulaşılabilir. Kendi yaşadığınız dünyayı ve yaşadığınız dünyadaki her anı yönetebilseniz, hiç sinirlenir misiniz?
Değişim Nasıl Gerçekleşmektedir?
NLP teknikleri ile değişim çok kısa zamanda gerçekleştirilebilmektedir. Kişinin farkında olmadığı kaynaklarını kullanmaya başlaması ile değişim bilgi aktarma sırasında bile gerçekleşebilmektedir. “4 Saatte Kendinizi Değiştirin” kapak Konulu Tempo dergisi haberi ve aynı isimle yazdığımız ve Tempo Dergisi ile ücretsiz verilen kitap sayesinde, değişimin çok kısa zamanda gerçekleşebileceği gösterilmiştir. Bu slogan bir çok kişi tarafından kullanılmış ve Türkiye´deki NLP uygulamaları konusunda bir standardı oluşturmuştur. Fakat 17 Ağustos 1999 yılında yaşanan deprem, bu değişimin 45 saniyede bile gerçekleşebileceğini göstermiştir. Değişimi hangi içeriklerde ve ne amaçla yaşamak istediğinizi, hangi hedeflere ne zaman ve kiminle ulaşmak istediğinize karar vermeniz gerektiğini bilmeniz gerekiyor.
Tecrübeler ve sübjektif tecrübelerin NLP’deki anlamı nedir?
Tecrübeler yaşamakta ve bu tecrübeleri yaşadıktan sonra anlamlandırmaktayız. Bazı tecrübeler iyi, bazı tecrübeler kötü olarak anlamlandırılmakta ve bu sonuçlar içeriğe bağlı olmadan genelleştirilmektedir. Bu beynimizdeki dünya ile gerçek dünya arasında fark yaratmakta ve bu fark büyüdüğünde sorunlarımızda artmaktadır. NLP ile yaşadığımız tecrübeler ve dış dünyadan bize ulaşan bilgiler farklı bir bakış açısıyla yeniden değerlendirilmekte, fırsat ve seçeneklerimizi arttıracak biçimde yeniden modellenmektedir. Buradaki önemli nokta “İçeriksiz Model”in kavranması ve beynimizin nasıl çalıştığını farketmemizdir. Bu bilgiler kişisel görüşmelerle ve seminerlerle kolayca aktarılabilmektedir.
NLP nerelerde kullanılabilir?
NLP hayatimizin her içeriğinde ve her anında kullanılabilir. Işimizde, (stratejiler, doğru karar verme, motivasyon, satış, prezentasyon) özel hayatımızda (eşimizle, çocuğumuzla, dostlarımızla ve dünya ile iletişimde, çocuk yetiştirmede, kolay öğrenmede, her seviyede iletişimde, kişisel karar vermede, kendi kendinizi kendi modelimize uygun olarak motive etmede, fobilerin yokedilmesinde, cinsellikte ve hatta hastalıkların iyileştirilmesinde) daha doğrusu insan olan her yerde ve insan yaşadığı dünyayı yönetmesine ihtiyaç olan her durumda kullanılabilinir.. İşletmelerde ise yönetimde, iletişimde, yaratıcılığın arttırılmasında, karar vermede, motivasyonda, satışta, ikna tekniklerinde, öğrenen organizasyonların geliştirilmesi gibi çok farklı içeriklerde kullanılabilir.
NLP’de kaynaklarimiz ne anlama gelmektedir?
Beynimizde ve vücudumuzda varolan, farkında olduğumuz ve olmadığımız kaynaklar ifade edilmektedir. Yaşadığımız her tecrübe, davranışlarımıza aktardığımız her bilgi birer kaynaktır. İngilizce bilmeniz bir kaynak, bilgisayar kullanmanız bir kaynak, eğitim görmüş olmanız bir kaynak, bilgisayar kullanmanız farkında olduğumuz kaynaklar için örnek verilebilir. Farkında olmadığımız kaynaklar ise genlerimizde varolan bilmediğimiz kaynaklardır. Farkında olmadığımız kaynakların kullanılabilmesi için dış dünyadan çok zengin bilgi almamız, bu bilgileri davranış seviyesinde kendimizi iyi hissederek kullanmaya başlamamız, farkında olmadığımız kaynakların kullanılabilmesini sağlamaktadır.
NLP nasıl öğrenilebilir?
NLP en kolay şekilde seminerlerle öğrenilebilir. Kitap okuyarak NLP bilgilerini öğrenebilir ama bunları davranışlarınıza aktarmakta zorlanabilirsiniz. İnanç seviyelerinizde (yaptıklarınız ve yapamadıklarınız) değişiklik yapmadan istediğiniz değişimlerin gerçekleşmesi kolay olmamaktadır. Bu değişimin zorluğundan değil sizin beyninizde varolan programın değişime gösterdiği dirençten kaynaklanmaktadır. Bu zorluk NLP seminerleri doğrudan davranışlarınıza aktarılan bilgiler ve uygulamalarla aşılmakta, farkında olarak ve farkında olmadan yapılan bilgi aktarımı ile öğrenme süreci de hızlandırılmaktadır. Bu yüzden NLP hakkında bilgi vermek ve NLP´yi kişilerin kendi kaynaklarına ulaştırarak istedikleri değişimleri arasında sağlamalarını sağlamak arasında ne kadar fark olabileceğini siz düşünün. NLP egitimi verecek kişinin gerekli eğitimden geçmiş, farkında olduğu ve olmadığı kaynakları zengin, kendi hayatında başarısızlığı olmayan ve NLP´yi kendi hayatındaki her içerikte farkında olmadan kullanabilen kişiler olması gerekmektedir. Bu süreç seminerler sırasında da devam etmeli, bilgi aktarımının NLP tekniklerine uygun ve ihtiyaç duyulan stratejilerle oluşturulması da gerekmektedir. NLP eğitimi verdiğini söyleyen kişiler, kim olurlarsa olsunlar, herhangi bir seviyede kendilerine ait inanç veya kimlik seviyelerinden bilgi aktarıyorlarsa veya hayatınızı yönetmeniz için reçete veriyorlarsa çok dikkatli olunması gereği ortaya çıkar.
NLP Kişisel Değişim Modeli nasıl uygulanmaktadır?
Kişisel Değişim Modeli NLP teknikleri kullanılarak kisisel seminer veya uygulamalı seminerlerle aktarılmaktadır.. Kişinin kendi modelini ve kaynaklarını farketmesi, bu modelde yapması gereken değişikliklere karar vererek, yeni modeller üretmeye başlaması ve bilginin davranışlara aktarılması ile, fırsat ve seçeneklerinin kendi önermeleriyle arttırılması sağlanmaktadır. Sonuçlar kişinin kendi kaynaklarına ulaşabilmesine, kaynaklarının zenginliğine bağlı olmasına rağmen pozitiftir ve davranışsal değişimler hemen ortaya çıkmaktadır. Ortaya attığımız ´4 Saatte Kendinizi Değiştirin´ sloganını kendileri üretmekte zorlandıkları için -çalarak kullananlar demek istemiyorum, – kullananlar, bunu da gerçekleştiremedikleri için daha da zor duruma düşmektedirler.
NLP ve modelleme ne demektir?
NLP içeriksiz modellerin hangi içeriklerle doldurulduğuna bakarak modeli algılamakta ve daha sonra bunların ne şekilde yeniden modellenebileceğini ortaya koymaktadır. Bu modeller özellikle şirketlerde tepe yöneticisinin değişmesi sırasında sarsıntı olmaması için geçmiş yönetici modeli, gelecek yöneticiye aktarılmakta ve belirli bir süre sonra yeni modeline geçisi sağlanmaktadır. Bu 3-6 ay arasında ayrılacak tepe yöneticisinin incelenmesi sonucunda yapılabilmektedir. Varolan modelde algılar, temsili sistem kullanımları, kelime ve cümleleri kullanması ile davranışları çözümlenmekte ve modellenmekte ve yeni yöneticiye aktarılmaktadır. Kişisel seviyede ise modelleme temsili sistem kullanımları ile kelimeleri cümleleri ve bunların içeriğe bağlı olarak nasıl değiştirildiğini farkederek modelleme yapılmaktadır. Kendi modeliniz nedir? Hangi İçerikte hangi temsili sisteminizi kullanıyorsunuz sorularına vereceğiniz cevaplar, modelini kendi istediğiniz şekilde değiştirmenize de bir basamak olabilir. Bu modelin kendi istediğiniz şekilde değiştirilmesi ve hem hayata karşı ve hem de size ulaşan negatif önermelere karşı bir tavrı koyabildiğinizde sorunlarınızı, kolayca çözebilme noktasına büyük bir kolaylıkla gelebilirsiniz.
NLP´nin Türkiye´deki durumu nedir?
Tempo dergisinde yayınlanan ´4 Saatte kendiniz Değiştirin´ sloganı ile Türkiye gündemine giren NLP, o günden sonra hem kişilerin ve hem de bunu uygulayıcı olarak kullanmak isteyen insanların ilgilerini çekmiş, giderek daha fazla konuşulur hale gelmiştir. Uygulayıcı olmaya soyunanlar NLP´nin içeriğini kendi ihtiyaçları olan içeriklerle doldurmaya başlamışlar ve bu da bir takım sorunların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu konuda bir çok kitap yayınlanmış ve daha çok okunur hale gelmiştir. NLP´yi sadece maddi kazanç için kullanmaya çalışanlar, başarı ve etki alanlarının büyümesi için kullananlar, sonuçta bunun bir kısmını gerçekleştirdikleri halde büyük bir boşluğa da düşmüşler ve başkalarının sözlerini cümlelerinin ve fikirlerini kullanmaya devam etmek zorunda kalmışlardır. “Başarı”, “Mükemmellik” ve bunun gibi “nominalizasyonların” kullanılması, bunu kullanan kişilerin ihtiyacı olan içerikleri ifade etmektedir. Ancak bilinmesi gereken odur ki ve sonuçlarda bunu göstermektedir, yaşadığımız coğrafya içinde çok önemli kaynaklara sahibiz. Öyle ki NLP´yi modelleyen kişilerden de daha çok geçmiş zengin kaynağa ve gelişmiş insana sahibiz. Bu kaynakları da kullanmaya başladığımızda kendimiz kolayca gelişebildiği gibi toplumsal olarak yaşadığımız sorunlardan, krizlerden de kolayca kurtulabilir, bu krizlerin hiç ortaya çıkmamasını sağlayabiliriz. Bunu yapabilmek için beynimizdeki sınırları ve engelleri kaldırmalı, bize aktarılan bilgilerin içeriksiz modelini algılayıp yaratıcılığımızla yeni bilgiler üretmeye başlamalı ve dış önermeleri kolaylıkla reddeden veya dış önermelere karşı önerme üretebilecek bir tavrı ortaya, hem de tam ortaya koymalıyız. Yazılar içindeki ´Siz ne kadar taksi şoförüsünüz”, “Bir ağaç ve bir orman” ve “Fetullah Gülen´in Dil Motifleri” yazıları size bu konuda bir fikir verebilir.
NLP ile hayatımız nasıl kolaylaşır?
NLP ile yasadığımız dünyayı yönetebilir, çok çalışmadan başarılı olabilir, acı çekmeden gelişebiliriz. NLP bilgilerini içeriksiz modelde öğrenmeye başlamamız, kendi içeriklerimiz için bu bilgileri kullanmaya başladığımızda her içerik için istediğimiz sonuca kolaylıkla ulaşabiliriz. Kendi isteğiyle NLP´yi kullanarak başarısız olan bir kişi kendi isteğiyle başarısız olabildiği için istediği sonuca ulaşmıştır. Bunu başka içeriklerde kullanmaya başladığında sonuçlara kolayca ulaşabilecektir. Bu, o kişinin kendi yaşadığı dünyayı yönetmeye başladığınızın bir göstergesi olarak algılanmalıdır. Bu konuda bilgi sahibi olmak ve hayatınızı kolaylaştırmak için, Beyaz Yayınlarından yayınlanan İçerik Sizi Düşünmek kitabını okuyabilir, verdiğimiz seminerlere katılabilir ve kişisel görüşmeler için randevu alabilirsiniz.
NLP Terimleri nelerdir?
NLP henüz Türkiye´de yeni uygulanmaya başladığıi için terminolojisi de yeni yeni gelişmeye başlamaktadır.
ANALOG: Sürekli arka arkaya devam eden. Yaşanan ruhsal durumun birbirine bağlı olarak değişmesi.
BOZMAK: Dış dünyadan duyularımıza ulaşan verilerin farklı algılanmasından dolayı, yaşanan tecrübenin içeriğinin değiştirilmesi
CİNAS: Es yazımlı ve farklı anlamlara gelen kelimeler.
DAVRANIŞ BİLİMLERİ: Davranışları gözlemleyerek sebep-sonuç bağlantılarını araştırıp inceleyen bilim dalı.
DERİN YAPI: Söylenen cümlelerin hangi tecrübelerden kaynaklanarak söylendiğini farketmemize yarayan, anlamın altındaki anlamları bulmamızı sağlayan yapı.
DIŞLAŞMAK: İnsanın kendisini izler hale gelmesi. İç barışın olmadığı ve kötü tecrübelerin yaşandığı durumlarda ortaya çıkan algılar.
DUYGU: Vücudumuzdaki fiziksel ve kimyasal değişimleri yaratan mekanizma.
DUYGUSAL: Temsil sistemlerimizden biri. Önce vücudumuzdaki duygu hareketini hissederek dünyayı algılama.
DUYULAR: Dünya ile bağlantı kurma, bilgi alma araçlarımız Görmek, Dokunmak, İşitmek, Tatmak ve Koklamak duyularımız.
DUYUMLAR: Duyuların altında varolan detaylar. Örnek olarak görmek duyumuz renk, netlik, hareketlilik, sabit, odaklanmak gibi duyumlardan oluşmaktadır.
DUYUSAL FARKINDALIK: Bes duyumuzu kullanarak dünyadan zengin verilerin alınarak islenmesi.
FARKINDA OLDUĞUMUZ AKLIMIZ: Herhangi bir anda farkında olduğumuz herşeyi algılayan ve bu bilgileri işleyerek sonuçlandırmaya çalısan aklımız.
FARKINDA OLMADIĞIMIZ AKLIMIZ: Farkında olduğumuz aklımızla kavrayamadığımız herşeyi kavrayabilen aklımız.
GEÇMİŞE: Zaman çizgimizi algılamamıza bağlı olarak zamanı ve hayatımızı organize etme biçimi.
GELECEĞE: Zaman çizgimizi algılamamıza baglı olarak zamanı ve hayatımızı organize etme biçimi.
GENELLEŞTİRMEK: Yaşadığımız herhangi bir tecrübenin sonuçlarını o içeriğe benzer bütün durumlar için kullanabilir hale getirerek davranışlarımızı organize etme.
GERÇEK TÜNELİ: Dünyaya baktığımız ve dünyayı kavradığımız açı.
GÖRSEL: Dünyayı kavradığımız veya ifade ettiğimiz temsil sistemlerimizden biri. Önce görerek dünyayı algılama veya ifade etme.
GÖZLEMLEMEK: Dünyayı ve insanları içeriğe bağlı olmadan izlemek ve sebep sonuç ilişkilerini içeriksiz bir modelde ortaya çikarmak.
İNANÇ: Yaşadığımız tecrübelerin sonuçlarının davranışlarımızda yarattığı esneklik veya sınır. Bir kez yapabildiğimiz şeyi kolayca yapabilme veya yapamadığımız bir şeyi yapmaya çalışmamak.
İÇ BARIŞ: Beynimizin ve vücudumuzun tek parça olduğu durum. Yaşanan her tecrübe için bu tecrübeyi yasamak isteyip istemediğimizi de kavramamızı sağlar.
İÇ DİYALOG: Kendi kendimize yaptığımız iç konuşmalar. İç diyalogun çözemediğimiz sorunlar üzerinde yoğunlaşması halinde sorunlar artacaktır.
İÇERİK: Yasadığımız tecrübeyi yaşamamızı sağlayanlar nedenler ve iç faktörler.
İÇLEŞMEK: Dünyayi ve yaşadığımız tecrübeleri kendimizle barışık olarak kendi gözlerimizle görme hali.
İNANÇ: Yaşadığımız herhangi bir durumun benzer bütün durumlar için genelleştirilmesi ve bu genelleştirmeye göre davranışlarımızı ve dünyamızı organize etmek, değerlerimize bağlı olarak yaratılır.
İKİNCİL KAZANÇ: Yaşanan bir tecrübenin veya yapılan bir davranışın diğer mantik eşiklerini de etkilemesi ile sağlanan pozitif etki.
İŞİTSEL: Dünyayı kavradığımız veya ifade ettiğimiz temsil sistemlerimizden biri. Önce işiterek dünyayı algılama veya ifade etme.
KARAR: Herhangi bir davranışı yapmadan önce beynimizde yapılan işlemlerin sonucu.
KAYNAK: Beynimizde, vücudumuzda varolan farkında olarak veya olmadan kullandığımız, geliştirebildiğimiz yetenekler bütünü.
KOKUSAL: Dünyayı kavradığımız veya ifade ettiğimiz temsil sistemlerimizden biri.
LİNGUİSTİK: Kullandığımız dili gramer, ses yapısı, mantıksal yapı ve semantik açıdan inceleyen bilim dalı.
META PROGRAM: Yaşadığımız tecrübeye bağlı olarak beynimize aktarılan bilgi ve davranış zinciri.
METAFOR: Hikayeler, anlatılmak istenen bir şeyin başka bir şekilde görsel, işitsel veya duygusal temsil sistemleri kullanılarak hikaye seklinde aktarılması.
META MODEL: NLP modeli, kullandığımız dil, tecrübeler ve algılarımızda yarattığımız boşlukların doldurulmasına veya farkedilmesine yarayan model.
MİM KOYMAK: Kendimizin veya iletişim kurduğumuz kişinin, o anda yaşadığı iyi bir ruhsal durumun kaydedilmesi için, herhangi bir duyu vasıtasıyla yaptığımız bilinçli hareket.
MİMLEMEK: Mim koymak işleminin yapılması.
MODELLEMEK: Davranışlarımızın altında ve derin yapıda varolan kodlamaların tespit edilmesi ve istenen duruma göre değiştirilmesi.
NLP: Beynimiz duyularımız, davranışlarımız, kullandığımız dili bu faktörlerin insan yasamı üzerindeki etkilerini ve bağlı olarak insanı davranışsal olarak inceleyen modelleme modeli.
ÖYKÜ: Hikaye. Aktarılmak istenen mesajın başka bir şekilde anlatılması, kıssadan hisse gibi.
RUHSAL DURUM: Herhangi bir anda duygusal olarak vücudumuzda hissettiğimiz hareketler bütünü.
SÖZSÜZ: İletişimde bulunduğumuz insana ses dışında kalan ve hareketlerle gönderdiğimiz mesajlar.
STRATEJİ: Herhangi bir sorunu çözebilmek veya karar verebilmek için dünyayı algıladığımız temsil sistemleri sıralama modeli.
TATSAL: Tatmak duyumuzla ilgili temsil sistemimiz.
TAVIR: Yaşayacağımız bir tecrübe için, içinde bulunduğumuz ruhsal durumun bizi harekete geçirme biçimi.
TECRÜBE: Yaşadığımız, başlangıcı ve sonu olan, iyi veya kötü olarak algılanan süreç.
TEMSİL SİSTEMLERİ: Duyularımıza bağlı olarak beynimizde yaşadığımız tecrübe ve dünyanın algılanmasını sağlayan sistemler.
TİTÇ: Test İşlet Test Çık. Karar verme sürecinde geçirdiğimiz işlemlerin bütününe ait model.
YERLEŞTİRMEK: Herhangi bir programı veya iyi tecrübelerden biri ile ilgili ruhsal durumu mim koyarak yerleştirmek.
YETERLİLİK: Yapabileceğimize ait geliştirdiğimiz inanç.
YOKETMEK: Dış dünyadan duyularımıza ulaşan verilerin farklı algılanmasından dolayı, yaşanan tecrübenin içeriğinin ve bu içerik içinde duyularımıza ulaşan verilerden bazılarının yokedilmesi.
YÜZEY YAPI: Farkında olduğumuz aklımızla algıladığımız yapı.
ZAMAN ÇİZGİSİ: Geçmiş, gelecek ve bugünün ve zamanın birbirine bağlı şekilde beynimizdeki algılanma modeli.
ZAMANDA: Zamanı algılama biçimimiz geçmiş gelecek ve o anın birlikte algılanması
ZAMANLA: O an ve geleceğin algılanması, geçmişin algılanmayacak bir yerde organize edilmesi
ZORUNLULUK: Yapma zorunluluğumuzu anlatan yardımcı fiiller, malı, meli,( yapmalıyım, gitmeliyim,)