Masonluk ile bazı benzerlikleri ve bir bakıma ilişkileri bulunan, Amerikan kökenli bir iyilik işleri kuruluşudur. Shrıne’ ı diğer ritlerden ayıran öncelikli özelliği, İslami bazlı olması ve Osmanlı İmparatorluğundan birçok alıntıların bulunmasıdır. 2 Üstad Mason`un bir Mısır ziyaretinde oranın kültürü, dini, dili ve tarihinden etkilenmesi ile bu topluluğu kurmaya karar vermesi sonucunda, Shrine (resmi olarak) 1900 lerin başlarında kurulmuştur.
Bu örgüt sıradan bir "iyilik işleri derneği" değildir; kendine özgü ritüelleri olan bir ezoterik kuruluş niteliği de taşır. Tam adı "Ancient Arabic Order of Nobles of the Mystic Shrine" (Gizemci Türbe Soylularının Eski Arap Tarikatı) şeklindedir. Temel amacı, hastanelere yardım sağlamak olup, çalışmaları özellikle bedensel sorunu olan çocuklara yönelmiştir. Ancak sonradan yanık hastaneleri de kurmuş, genetik üzerine yapılan çalışma ve araştırmalara da destek vermişlerdir. Önceleri bu örgütün üyesi olabilmek için, Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti'nin 32. derecesini ya da York Riti'nin son derecesi olan Tapınak Şövalyesi derecesini almış bulunmak ön koşuldu. Günümüzde ise üstat derecesini almış bulunan masonlar bu örgüte kabul edilebilmektedir. Şraynerlerin girişim ve organizasyonları öyle yaygın ve başarılıdır ki; günümüzde bu örgütün aslında ezoterik nitelikli bir tarikat olduğu âdeta unutulmuş gibidir. Örgütün çalışmalarıyla kamuoyunda topladığı beğeni, birçok kimsenin Şrayner olmayı arzulamasına yol açmıştır. Nitekim birçok Amerikalı, Masonluğa da Şrayner olabilmek amacıyla girmektedir.
Localarının isimleri genellikle İslami ağırlıklıdır. Al-Koran, Al-Kader, Nur, Medinah vb. Öğretileri; Osmanlı ve İslam kaynaklı olup tasavvufi bilgiye önem verirler. Hastanedeki çocukları gene kendileri eğlendirirler. Partiler düzenlerler. Müzikler çalarlar. Palyaço kıyafetleri giyerler. Çocuk arabalarına, oyuncak uçaklara binerler.