Mısır’da 20 yıl önce bulunan 3500 yıllık bir çömlek parçasının ‘alfabe kitabı’ olduğu ortaya çıktı
Mısır’da Luksor yakınlarında 20 yıl önce bulunan tablet parçası, 3. Tuthmose hükümdarlığında yaşamış bir devlet görevlisi olan Senneferi’nin mezarından çıkmıştı.
Tablette 3000 yıl önce Mısır’da kullanılan el yazısıyla yazılmış ve tamamlanmamış kelime listesi bulunuyor. Tabletteki eğitici kelimeler alfabetik sırayla okumayı öğretmek amacıyla yazılmış.
Hollanda’nın Leiden Üniversitesi’nden Mısırbilimci Ben Haring tarafından deşifre edilen çömlek, modern dilin alfabe tablosu olarak nitelendirildi. Haring, çömlek üzerinde yer alan ilk harflerin antik Mısır, Arapça ve Etiyopya parşömenleri ve yazıtlarında rastlanan Halaham (HLHM) olduğunu belirtti.
3500 yıl öncesine ait en eski okuma öğretme kitabı olarak bilgiler sunan tablette, sağdan sola okunan kelimelerin anlamları da yanlarına tasvir edilmiş. Tablette geçen kelimelerden biri ‘sevinmek’. Tabletin sol üst köşesinde yer alan çizim de sevinen bir adamı gösteriyor.
Haring, Near Eastern Studies dergisinde yayımlanan araştırmasında MÖ 15. yüzyıla ait olmasına rağmen çömlekte düzenli bir alfabe bilgisi gözlenebildiğini söyledi. Haring, çömlek üzerinde yazıların incelenerek en eski alfabenin yeniden canlandırılabileceğini belirtti.