Arkadaşlarınızı şaşırtmak ister misiniz? Yazılıda unuttuğunuz maddeleri bir saniye içinde hatırlamak ister misiniz? Sayılarla ilgili bir sorununuz mu var? Tarihleri, uzun telefon numaralarını aklınızda tutamıyor musunuz?
Peki bir kağıda arkadaşınız, 1, 2, 3, 4, 5... diye sıralanmış 100 hatta 1000 tane "somut" cisim adı yazsa ve size her cismi ve sayısını aklınızdan 3 gün hatta bir hafta bile geçse ezberinizde kalacağınızı söylesem ne derdiniz? O zaman buradan buyurun...
Yapacağımız şey aslında basit; ama o kadar da etkili. Kendinize bir "Rakam Alfabesi" oluşturacaksınız. Örn. benim alfabem şu;
0 = S, Ş
1 = T, D
2 = N
3 = M
4 = R
5 = L
6 = Ç, C
7 = K, G, Ğ
8 = F, V
9 = P, B
Bir gününüzü bu alfabeyi ezberlemeye ayırın. Bu alfabeyi, isminiz gibi ezberleyin ve benimseyin ama. Sonra 2. adıma geçeceksiniz. Yani aklınızda yapay bir bellek alanı oluşturmak. Tıpkı bilgisayarların RAM hafızası gibi; yani geçici bir bellek. Bunun için de istediğimiz uzunlukta bir SAYI DİLİ oluşturuyoruz. Bu "Sayı dilini" yine yukarda ezberlediğimiz alfabeden yararlanarak oluşturacağız. (Yukarda her rakama harf atamıştık. Şimdi de bize lazım olan bellek miktarınca her sayıya bir "somut" kelime atıyacağız.) Kendi kişisel sayı dilimin ilk 25 alanı şu:
1 = Tay
2 = Ney
3 = aMa
4 = Ray
5 = eL
6 = Çay
7 = oK
8 = eV
9 = BoĞa
10 = TaS
11 = DeDe
12 = DoN
13 = DaMa
14 = TıR
15 = oTeL
16 = TaÇ
17 = TaKa
18 = TV
19 = TıPa
20 = eNSe
21 = NoTa
22 = NiNe
23 = NaMe
24 = NaR
25 = oTeL
Dikkat ettiniz değil mi? Sayı dilini oluşturan kelimeleri rakam alfabenizle çözdüğünüzde karşısındaki sayıyı veriyor. Bu yüzden bir kere ezberledikten sonra unutmanız hemen hemen imkansız. Örn. "NaR" kelimesinde N=2 ve R=4; yani 24.
Siz bunları ezberledikten itibaren beyninizde de bir alan oluşturdunuz. Şimdi tek yapmanız gereken bu hafızadan nasıl yararlanacağımızı bilmek.
1. Tarihleri ezberleme
Diyelim ki Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicreti. Yıl, 622. Nasıl Ezberleyeceksiniz? Önce 622 yılını rakamsal alfabeyle bir kelimeye dökmeye çalışalım.
6 = C, Ç
2 = N
2 = N
Peki bu harflerden üretebileceğimiz kelimeler ne olurdu? CNN, CaNaN, CoNaN vs.
Şimdi bu kelimelerden herhangi birisini seçelim ve olayla "komik, aklımızda kalıcı, ilgi çekici" bir bağ kuralım. Örneğin, CNN. Hemen hafızamızda canlandıralım. Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ederken CNN televizyonu da bunu canlı yayında veriyordu. Bu "görüntü"yü aklınızda canlandırın. O dönemde elbette ki televizyon, radyo falan yoktu. Zaten amaç da bu. "Garip, ilgi çekici" bir görüntü olduğu için artık aklınızdan çıkaramayacaksınız bunu.
Hemen sağlamasını yapalım. Hicreti düşünürken, aklınıza bu olay gelir artık. Tebessüm edersiniz ya, o devirde televizyon mu vardı CNN mi vardı diye... Aklınıza gelecek olan kelime CNN'i alın ve sadece sayısal değere dönüştürün.
C = 6
N = 2
N = 2
Yani Hicretin yılı = 622.
Zamanla bağ kurarken daha da ustacılık kazanacaksınız. Gerisi sadece sizin yaratıcılığınıza ve hayâl gücünüze kalmış.
2. Telefon numaralarını ezberleme
Yöntem yine aynı. Bu kez, bir cümle elde edeceksiniz ve telefon numarasının sahibiyle bağlantı kuracaksınız. Örneğin Arkadaşınız Ahmet ve telefon numarası da 1275748. Hemen kafanızdan rakamsal alfabenizi kullanarak "ilginç" bir SIFAT yaratın.
1 = T, D
2 = N
7 = K, Ğ, G
5 = L
7 = K
4 = R
8 = F, V
Peki en olası sıfat hangisi olurdu? Bir kaç kelimeden de oluşabilir. Sorun değil. Ama benim aklıma gelen sıfat, şu olurdu: "DaNGaLaK heRiF" E arkadaşınızın yüzüne bunu söylemeyeceksiniz tabii. Sadece aklınızda kalacak, sizi güldürecek bir bağ kurmak. "Dangalak herif" Ahmet. Bu kadar...
Ve sağlaması da üstteki gibi. Aklınıza o arkadaşınız geldi. Sizi güldüren sıfat neydi? "Dangalak Herif". Hemen zihninizde 1 saniyede bunu sayısala çevirin. Sonuç: 1275748...
3. Maddeleri Aklında Tutma
Şimdi, beyninizde yarattığınız alanın büyüklüğüne göre arkadaşınıza alt alta liste yapmasını söyleyin. (zamanla 25'ten 50'ye, 100'e, 500'e hatta 5000'e kadar çıkabilirsiniz) Her listeye somut bir cisim yazmasını ve size de söylemesini isteyin. Sırayla değil karışık da gidebilir. Hiç önemli değil. Sadece her kelimeyi ezberleyebilmeniz için 3-4 saniye isteyin.
Mesela dedi ki, "8. Yangın" Hemen kişisel sayı dilinizi kullanın. 8, neydi? Ev? Kelime ne, yangın. Hemen size komik gelecek bir bağlantı kurun. Bir "Ev"'de "Yangın" çıkıyor ve bütün millet oradan oraya koşuyor.
Yine dedi ki "16. balık" 16, sayı dilinizde "Taç". Denizin altında bir güzellik yarışması yapılıyor ve en güzel "balığın" kafasına da bir "Taç" takıyorlar. vs. vs...
Bütün liste bitince, arkadaşınızdan sizi test etmesini söyleyin. İster ortadan okusun, ister baştan, ister sondan... Hiç fark etmez. Sayıyı da söylese o sayının karşısındaki kelimeyi de söylese hemen hafızanızda kurguladığınız "komik olayı" düşünün ve sonucu tak diye arkadaşınızın şaşkın bakışlarının arasına "pul" gibi yapıştırın
Hafızanıza siz bile inanamayacaksınız!