Çoğu zaman hayatınızın kontrolünü kaybettiğimizin farkında bile olamayacak kadar meşgulüz… Ve bir gün geliyor ki, yıllar geçmiş ve hayat sizi hiç beklemediğiniz bir limana getirmiş… Hayat senaryonuzu akışına bırakmak istemiyorsanız işte size hayatınızın kontrolünü ele geçirmenizi sağlayacak ip uçları…
Hayatının Kontrolünü Eline Al
Önceki yazımda ‘Hızlı Beyin’ sorunu olanlar için çözüm önerilerinden bahsedeceğimi söylemiştim. Unutkanlık, dağınıklık, çabuk sıkılma ve pes etme, yeterince düşünmeden hareket etme gibi sorunlar yaşayan ‘Hızlı Beyinler’in bu özeliklerinin çoğunu günümüzde hepimiz sergiliyoruz. O yüzden yazı aslında herkes için.
Sen seni bil…
Farkındalık sadece ‘Hızlı Beyin’lere değil herkese lazım. Çünkü hayat bana, farkındalık olmadan tüm denemelerin – iyi niyetli bile olsa – boşa gideceğini gösterdi. Her insan önce kendisini tanımak için arayışa düşmeli. Mutluluğunun, hayatla uyumunun, yaratıcılığının önündeki engelleri tek tek keşfetmeli. Okuduğu her kitap, izlediği her film ve karşılaştığı her insan ona kendisiyle ilgili mesajlar vermeli.
Yardım iste
Hayatımızın kontrolünü elimize almak için kararlılık ve inanç gerekli. Bu dağınık ‘Hızlı Beyin’ler için çok daha zor. Bu durumda farkındalık ve niyet gücünü kullanarak yardım isteyebilirler. Hayatlarını düzene sokmak, hedeflerini bulabilmek ve hedefleri doğrultusunda yürüyebilmek için sevdiklerinden, terapistlerden, koçlardan yardım alabilirler. Ben kolay kolay yardım isteyemem. Ama çok sevdiğim bir arkadaşımın söylediği gibi ‘arkadaşlarından yardım istemekten çekinme çünkü bunu yapmaktan mutluluk duyacaklar’. Hayatta alma ve verme dengesini kurmak önemli.
Dizayn et
Kendini tanıdıktan ve ihtiyaçlarını tespit ettikten sonra gerisi akıllı dizaynlara kalıyor. ‘Hızlı Beyinler’ de pekala bunu başarabilirler. Örneğin
1) Unutkanlık ve dağınıklığa karşı ihtiyaç listeleri oluşturabilirler. Mesela her seferinde başvuracakları bir seyahat listesi yapabilir ve bavul hazırlarken bunu kullanabilirler.
2) Günlük ve haftalık programlar oluşturabilir, önceliklendirmelerini ve zaman yönetimlerini bunları kullanarak yapabilirler.
3) Telefonlarının takvim, alarm ve ‘24ME’ gibi uygulamalarından yararlanabilirler.
4) Dikkatlerinin dağılmasını engellemek için ‘müzik dinleyerek çalışma’ gibi kendilerine uyan çözümler geliştirebilirler.
5) Yaparken çok zorlandıkları bazı işlerde sevdiklerinden ya da profesyonellerden yardım alabilirler. (vize şirketi, muhasebeci, sekreter vb.)
Omega 3
Önceki yazımda bahsettiğim Surman ve Bilkey’in ‘Hızlı Beyin’ler kitabında yer alan diğer bazı öneriler ise şöyle:
1) Şeker ve hazır gıda gibi hiperaktiviteyi tetikleyen gıdalardan uzak durulmalı.
2) Düzenli uyku ‘Hızlı Beyinler’ için çok önemli.
3) Omega 3 alınabilir, çünkü ‘Hızlı Beyin’ sorununda Omega 6-Omega 3 dengesizliğinin de etkisi olduğuna yönelik araştırmalar var.
4) Tabi ki egzersiz yapmak da ‘Hızlı Beyin’lere iyi geliyor.
Durmak Yok
Hayat bir oyun. Güvensizliklerimizi aşarak bizi geride tutan kilitleri açmalı, büyümekten korkmamalı, yaratmalı ve aşk içinde yaşama çabamızı her durumda sürdürmeliyiz. Bana sorarsanız bunun için gerekli en önemli iki şey kendimizi tanımak ve hayatımızın kontrolünü elimizde tutmaktır. Ve olabilecek en kötü iki şey ise umudu kaybetmek ve durmaktır. DURMAYALIM.
Sevgiyle kalın,
Yazar: Ceyda Tümen