Bu içerik beyninizi açacak! Psikolog ve nörologlar her gün beyinle ilgili yeni bir keşif yapmakta ve bunlardan bazıları farkında olmadan yaptığımız şeyleri açıklıyor.
Aşağıda 7 psikolojik gerçeğin bilimsel açıklaması ve bunları Çekim Yasası’yla çalışırken nasıl yararınıza kullanabileceğinizle ilgili detaylar yer almakta.
İşte Bilmediğiniz O 7 Gerçek
1.Hepimizde “İstem Dışı Körlük” Var
İstem dışı körlük yüzünden insanlar görüş alanlarındaki önemli değişiklikleri fark edemeyebilirler. Bu sebeple her zaman gözünüzün önündeki önemli şeylerin bilinç seviyesinde farkında olamayabiliyorsunuz.
Mesela ruh eşinizle karşılaştığınız zaman anlayacağınızı düşünseniz de arka planda o kişiyi ilk bakışta fark edemeyebilirsiniz bile!
Evrenin gönderdiği işaretler, fırsatlar ve önemli dersleri görmek için daha yoğun bir çaba sarf edin.
Ve zihninizi açık tutun. Çünkü “istemsiz körlüğün” yanı sıra beynimiz şeyleri tek bir bakış açısından algılamaya da alışkındır.
Yazının başındaki fotoğraf gözleriniz ve beyninizin sizi nasıl yanıltabileceğine dair var olan kanıtlardan yalnızca biri. İlk baktığınızda yandan bir erkek profili mi gördünüz, yoksa karşıdan mı? Fotoğrafın farklı bir versiyonunu görmek için başka bir açıdan bakmanız gerekti, değil mi?
2.Kararlarınızın Çoğu Bilinç Dışı Veriyorsunuz
Bir şey satın alıyor ya da hayatınıza dair önemli bir karar veriyor da olsanız bir artı eksi listesi yapar ve bunun son kararı vermenizde etkili olan şeyler olduğunu düşünürsünüz.
Aslında bilinç dışı karar verme faktörleri daha etkilidir (sosyal geçerlilik ve tutarlı bir kişilik sergilemenize yardımcı olanlar gibi).
Mesela yeni bir laptop alırken yaptığınız araştırmalara dayanarak karar verdiğinizi sanıyorsunuz. Düşünüyorsunuz ki tüm faktörleri mantık çerçevesinde analiz ettiniz: fiyat, garanti ve iade politikaları, hangi programları kuracaksınız, ne kadar alana ihtiyacınız olacak vb.
Yine de son kararınızda bilinç dışı faktörlerin etkisi olacak.
Örneğin, “Hep bundan istedim, çünkü filmlerde gördüm ve havalı olduğunu düşünüyorum” (sosyal geçerlilik) ya da “Her şeyin en yenisini istiyorum, bu yüzden hemen şu an ihtiyacım olmasa bile en yeni modeli alacağım” (kişilik) gibi.
Bu, bilinç dışı karar vermenin kötü ya da irrasyonel olduğu anlamına gelmiyor. Aksine, her gün maruz kaldığımız bilgi yığınını işlemekte bazen zorlanan bilinçli zihnimize yardımcı bir tür araç. İşte bu sebeple karar verirken dikkate almamız gereken “içgüdülerimiz” var.
İç sesinize güvenmeniz önemli olsa da (olumlu ve hoşa giden sonuçlar sağlayan bir çevre yaratma gibi şeyler yaparak) daha pozitif düşünmek için zihninizin bilinç altını “eğitmeniz” de size oldukça fayda sağlayacaktır.
“Başarınızı engelleyen” bilinç altı etkenlerini tespit edip engelleri ortadan kaldırmakla işe başlayın.
Sizi engelleyen ne gibi inançlara sahip olabileceğinizin farkına varmak zor ise (ama yine de içinizde sizi engelleyen bir şey olduğunu hissediyorsanız) internette bunları keşfetmeye yönelik ücretsiz testler bulabilirsiniz.
Ancak bu şekilde daha pozitif bir insan haline gelebilir ve isteklerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
3.Cümleler Uzadıkça Daha Hızlı Okuyabilseniz Bile Yine De Daha Kısasını Tercih Ediyorsunuz
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki hızlı okuma için bir cümlede gereken ideal karakter sayısı 100’dür. Ancak biz genelde satır başına 45-72 karakter okumayı tercih ediyoruz.
Bu özellikle ilham verici posterler ya da post-it notlar hazırlarken ya da hayallerinizi yazdığınız çalışma tahtanızı tasarlarken işinize yarayabilir.
Daha kısa cümlelerle daha pozitif bir psikolojik deneyim yaşayabilirsiniz.
4.Tek Seferde Yalnızca 3-4 Şey Hatırlayabilirsiniz
Tek seferde 10 kadar şeyi hatırlayabileceğinizi düşünseniz de insan hafızası ve bilgi analizi üzerinde yapılan son çalışmalar gösteriyor ki aslında sadece 3-4 parça bilgi hatırlayabiliyoruz.
Bunu göz önünde bulundurun ve aynı anda bir sürü şeye odaklanarak zaman kaybetmeyin.
Mesela eğer listenizde bu hafta yapacağınız ve sizi hayallerinize bir adım daha yaklaştıracak 10 şey bulunuyorsa şimdilik tüm dikkatinizi 3-4 tanesine verin.
Aynı şekilde, minnettar olduğunuz şeyleri yazdığınız bir ajandanız varsa aynı gün için 3-4 şey yazıp uyumadan önce onları düşünün.
Aynı zamanda tekrarlamadan ya da dikkatle odaklanmadan bu 3-4 bilgi parçasını zihninizde 20 saniye kadar tutabileceğinizi bilmekte de fayda var.
İşte ufak bir örnek: Biri size unutmamanız için bir telefon numarası (ya da içinde daha az sayıyla bir adres) verdiğinde ne yaparsınız? Yazacak bir kalem bulana kadar kendi kendinize tekrar edersiniz, değil mi? Bu beynimizin doğal bir tepkisidir.
Yani önemli şeyleri hatırlamak için birkaç dakika boyunca onları tekrar edin ki iyice hafızanıza yerleşsin.
Araştırmacıların bulduğu ve hatırlamaya değer diğer bir ilginç bilgi ise şudur: İnsanlar aynı anda 3 ya da 4’ten fazla seçenekleri olduğunda karar vermekte zorlanıyor. Bir dahaki sefere menüye baktığınızda 4’ten fazla (mesela) çay ya da kokteyl varsa karar vermekte nasıl zorlandığınıza dikkat edin.
Bu da demek oluyor ki kendinize hedefler koyarken 4’ten az görev seçmeniz gerekir. Yoksa odaklanıp önceliklerinizi belirlemede zorlanabilirsiniz.
(Pratiğe hemen bu yazıyla başlayabilirsiniz. Yazımızda 7 adet psikolojik gerçek bulunuyor. Siz de hemen kendinizi hepsini ezberlemeye zorlamadan en faydalı 3-4 tanesini seçip uygulamaya koyun.)
5.Nesneleri Yukarıdan ve Biraz Yandan Hayal Edersiniz
Objeleri biraz yukarıdan ve yandan hayal etmeye Kanonik Perspektif adı verilmiştir. Bu perspektif 1980lerde keşfedildi ve modern araştırmalar hala herkesin otomatik olarak bu şekilde zihinsel görseller yarattığını doğruluyor.
Deneyin ve görün. Arkadaşlarınızdan bir çay fincan resmi çizmelerini isteyin. 10 kişiden 9’u fincanın yandan ve hafif yukarıdan görünüşünü çizecektir. Fincanın tam yukarıdan görünüşünü çizen insan sayısı da çok az olacaktır. Peki neden?
Genelde fincanları hep o açıyla gördüğümüz için aklımıza gelen ilk görüntünün o olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak pek çok diğer nesne ile de yapılan deneyler gösteriyor ki objeleri kanonik perspektifle hayal etmek evrensel bir özellik.
Yaratıcı görselleştirme gibi Çekim Yasası tekniklerini kullanırken muhtemelen ideal çalışma ortamınızı, orada bulunan eşyalar ve hayallerinizdeki partnerinizi de aynı bakış açısıyla canlandırırsınız.
Bu bilgiyi cepte bulundurarak beyninize daha etkili ve çeşitli görselleştirme için başka açılardan görmeyi de öğretebilirsiniz.
Ne kadar perspektif varsa bu sizin için o kadar iyidir, ama bu farklı yöntemleri kazanmak için çalışmak lazım!
6.Hafızanızı Şekillendirebilirsiniz
Hafızanın doğası üzerinde çalışan nörolog ve psikologlar anılarımızın sürekli erişebildiğimiz video kayıtları gibi olmadığını, aksine bir olayı her hatırladığımızda başka bir şekilde aktive olan sinir kanalları olduğunu ve böylece değişebileceklerini göstermiştir.
Çekim Yasası’na odaklanıyorsak bu, geçmişteki negatif anılara odaklanmaya gerek olmadığı anlamına geliyor. Anlamı ve sizde canlandırdığı duyguları değişmez bir kalıp gibi görmek yerine hatıralarınıza bakış açınızı değiştirebilirsiniz.
7.Aynı Anda Aslında Pek Çok Şey Yapamazsınız
Üzerinde çalıştığınız şeyi bir an önce başarıyla tamamlama konusunda heycanla dolup taşmışsanız her şeyi bir çırpıda bitirmeye çalışmanız gayet normal!
Kendinizi süper-üretken hissetseniz de Proceedings of National Academy of Sciences’ta yayınlanan bulgulara göre insanlar aynı anda yalnızca tek bir şeye odaklanabiliyor.
Yani belli bir zamanda enerjinizi ayırmak için yalnızca tek bir hedef seçerseniz Çekim Kanunu’ndan en iyi şekilde ve yararınıza olacak şekilde faydalanırsınız. Daha da önemlisi, çıkacağınız basamakları birer birer belirlediğinizden emin olun. Aksi takdirde yalnızca gücünüzü boşa harcamış olursunuz.