Günümüz insanında, yaşamın getirdiği sosyal ve ekonomik baskılar sonucu zamanla ortaya çıkan stres, onda psikolojik gerilimlere ve bedende fizyolojik kasılmalara sebep olmaktadır. Çünkü zihininsel gerginlik, bedensel gerginliği de beraberinde getirir. Bu durumun sürekli olması zamanla hastalıkları da davet eder. Bugün psikosomatik rahatsızlıkların çoğunun asıl nedeninin çeşitli gerginlikler ve stresler olduğu bilinmektedir.
Günlük yaşantıda karşılaştığımız gerilimlerden kurtulmanın birçok yolu vardır. Doğru nefes almak, fiziksel egzersiz yapmak, kendimizi tanıma çalışmaları gibi. Bunlardan biri de bilinçli bir şekilde yapılan gevşeme egzersizidir. Gevşeme, gerçekten bir bilimdir ve gevşemenin değişik türleri vardır. Gevşemeyi öğrenmek zaman isteyen bir iştir ve ayrıca bir disiplin gerektirir. Çünkü iyi kavranılmış bir gevşeme tekniği, kişiyi gerginliklerden kurtararak, kısa zamanda bozulmuş olan zihinsel ve bedensel dengeyi geri getirir.
Çoğu zaman, çalışırken, yürürken, otomobil kullanırken veya karşılaştığımız herhangi bir problemi çözerken, kaslarımız farkında olmadan gerilir. Bir kas gerildiği zaman kılcal damarlar kan dolaşımını durduracak kadar daralırlar. Dolayısıyla çevredeki hücreler veya organlar kan dolaşımından yeterince beslenemezler ve biriktirdikleri toksinleri atamazlar. Bu durumda olan bir beden hastalanmaya daha yatkındır. Demek ki, bir kas ya da bir organın çevresindeki hücrelerin kan dolaşımından tam anlamıyla yararlanmaları isteniyorsa, kasların, gerilme, -enerji harcama- gevşeme dairesini tamamlamaları gerekir. Onun için gevşemenin hastalıkları önlemedeki önemi büyüktür.
Gevşeme, tamamen zihinsel olarak yapılan bir egzersizdir. Kaslarınızı zihninizle idare edebileceğinize inanın. Nasıl ki, el parmaklarınızı hareket ettirip oynatabiliyorsunuz, zihinle el parmaklarınız arasında bir ilişki mevcuttur. Dolayısıyla zihinle bütün organlar ve kaslar arasında da aynı ilişki mevcuttur. Siz bir kasınızı gevşetmeyi düşünüp, onu hissettiğiniz zaman o, kesinlikle gevşeyecektir. Aynı şekilde bütün kaslarınızı da bilinçli olarak gevşetip dinlendirebilirsiniz.
Rahat bir gevşeme yapabilmek için kimsenin sizi rahatsız etmeyeceği sessiz bir yer seçin. Üstünüzde rahat bir kıyafet olsun. Yere sırt üstü uzanın. Eğer bulunduğunuz ortam biraz serin ise, üzerinize hafif bir örtü örtün. Çünkü gevşeme esnasında metabolizma çok yavaş çalışacaktır. Nefes alıp verme, kalp atışları ve kan dolaşımı yavaşlayacaktır. Dolayısıyla beden ısısı düşecektir. Üşüyen bir kas kendiliğinden kasılır, kasılmış bir kasın gevşemesi ise zordur. Oysa amaç, kasları gevşetmektir. Onun için üzerinize bir örtü örtmenizde fayda vardır.
“Bacaklar ve kollar vücuttan hafifçe ayrılmış bir durumda yere sırt üstü yatın. Avuç içleriniz havaya dönük olsun. Gözlerinizi kapatın. Önce birkaç defa derin nefes alıp verin. Kendinizi serbest bırakarak, bedeninizin bütün ağırlığını yerde hissedin. Ve daha sonra zihinsel dikkatinizi ayak parmaklarınıza çevirin ve parmaklarınızın varlığını hissedin ve gevşetin… Sonra ayak tabanlarınızı hissedin ve gevşetin…. Topuklarınızın yerle temasını hissedin ve gevşetin… ve sırasıyla, ayak bileklerinizi, bacak adalelerinizi, dizkapaklarınızı, baldırlarınızın alt ve üst kısımlarını, kaba etlerinizin yerle temasını, bel kısmınızı, karın kaslarınızı, göğüs adalelerinizi, sırtınızın yerle temasını hissedin ve gevşetin… Daha sonra dikkatinizi el parmaklarınıza çevirerek, parmaklarınızın varlığını hissedin ve gevşetin…. Avuç içlerini, bileklerinizi, kol kaslarınızı, dirseklerinizi, pazularınızı ve omuzlarınızın yerle temasını hissedin ve gevşetin… Şimdi dikkatinizi boğazınıza çevirin, boğazınızı hissedin ve gevşetin…. Alt çene hafif ayrık, alt çeneyi hissedin ve gevşetin…. Ağız etrafındaki bütün adaleleri gevşetin… Yanakları gevşetin…. Şakakları hissedin ve gevşetin…. Göz kapaklarınızı gevşetin…. Kaşlar… İki kaşın ortasını hissedin ve gevşetin… Alını gevşetin… Ve başınızın yerle temasını hissedin ve gevşetin… Şimdi bütün bedeninizin ağırlığını yerde hissedin ve gevşetin… Çok rahatladığınızı, huzur ve sükûnet içinde olduğuzu hissedin…. (Bazen zihninizde çeşitli düşünceler oluşabilir. Onları analiz etmeyin… Bırakın onlar, akıp geçsin.) İki, üç dakika bu şekilde kalın… Daha sonra el ve ayak parmaklarınızı oynatarak yavaşça gözlerinizi açabilirsiniz.”
İlk önceleri bu egzersizi yaparken hiçbir şey olmuyormuş gibi gelebilir. Ama yılmayın devam edin. Daha sonraki gevşemeleriniz çok rahat olacaktır.
Gevşemeyi; yorgunluk hissettiğiniz zaman vücudunuzu dinlendirmek, öfke, endişe, üzüntü gibi duyguları bedeninizden ve zihninizden atmak, hastalık belirtileri farkedince kan dolaşımını hızlandırıp hastalığı önleyebilmek, zihninizi rahatlatıp iyi bir uykuya hazırlamak, tansiyonu normal hale getirmek, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında (spazm, ülser, kabızlık), ve dinlenmiş bir zihinle daha rahat hareket edebilmek için kullanabilirsiniz.