Senin, benim, onların ve herkesin çeşit çeşit korkuları var. Hepimizin ayrıca kusurları da var. Kaldı ki hiç kimse mükemmel değil, ve bu korkuların olması gayet doğal.
Ancak..
Doğal olmayan tek şey, bu korkuların seni hayatın tadını çıkarmaktan alıkoyması. Eğer böyle bir şey varsa, bil ki bu hayatın tadını çıkaramamanın nedeni korkunun kendisi değil, bu duruma senin izin vermendir. Oysa bu durumu tam tersine çevirebilirsin. Korkularının senin hayatını yönetmesine izin vermek yerine, seni harekete geçirmelerini sağlayabilirsin. Korktuğun şeylerin çözümlerini uzakta aramak ve bir mucize gerçekleşmesini beklemek yerine, şimdi harekete geçmeyi seçebilirsin. Birinci elden bunun söylendiği kadar kolay olmadığını biliyorum. Zaten o yüzden aşağıda bunun adım adım açıklamaları var. Çok kolay değil, ama kesinlikle imkansız da değil.
Kendini başkaları ile kıyaslamadan, etrafındakilerin beklentilerine cevap vermeye çalışmadan, kendi içine dönüp oradaki gücü uyandırabilirsin. Sen sadece ilk adımı at ve başla. Gerisinin kendiliğinden geleceğini göreceksin. Korkunun yakıcı ateşini yüzünde hissediyor olsan bile, buna rağmen adım at. Hareket ettiğin sürece ateşin yakıcı etkisinden de uzaklaşmış olacaksın. Kim bilir, belki bunu yaparken, bu kadar zamandır seni korkutan şeyin sadece senin kendi kafanda yarattığın bir şey olduğunu göreceksin.
Şimdi bu korkularla nasıl başa çıkabileceğine bakalım.
Aslında ilk başta saydıklarım dahil bir çok korku dönüp dolaşıp 3 ana sebebe dayanıyor:
Başkaları tarafından reddedilmek / onaylanmamak
Kontrolü elinden kaçırmak
Bilinmeyene olan korku
Aşağıdaki adımlardan bazıları içine daha çok sinecektir. En beğendiklerini al ve gündelik yaşamında ne zaman ihtiyaç duyarsan kullan. Beğenmediğin, içine sinmeyen bir şey varsa at çöpe gitsin. İhtiyacın olan en doğru ve gerçek bilgi zaten senin kendi içinde…
İşte korkularını yenmek için 9 adım:
1.Hissettiğin korkunun farkına var. Bu adım, diğer hepsinden daha önemli. Çünkü eğer korkunun farkına varmazsan, diğer hiç bir adım işe yaramayacaktır. Ama belki de hissettiğin korku tabak gibi karşında duruyordur. Eğer korkun açık ve net değilse, dur, düşün ve onun ne olduğunun farkına var. Bunu başardığında da kendini kutla. Çünkü korkunu yenmek ve ondan kurtulmak için gereken ilk adımı atmış bulunuyorsun.
2.Korkunun farkına vardığın zaman, dur. Derin bir nefes al. Onu hisset. Eğer yapabiliyorsan onu tanımla. Büyük mü? Küçük mü? Sana uzakta mı? Yoksa onun soluğunu ensende mi hissediyorsun? Seni yok etmek mi istiyor? Sana yardım mı etmek istiyor? Derin nefes almaya devam et. Bu soruların cevaplarına kendini açık tut.
3.Kendini, yeni bir araziyi keşfe çıkan bir gezgin yerine koy. Tüm dikkatini korkunun üzerine ver ve ona odaklan. Korkunun nasıl olması gerektiğini düşünmekten ziyade, onun gerçekten nasıl olduğu hakkında merak duygusu hisset. Bu korkuyu tetikleyen nedir? O varken bedeninde ne tür hisler içindesin? Zihnine hangi düşünceleri getiriyor? Seni ne yapmaya ittiğini hissediyorsun? Hiç bir harekette bulunmadan, sadece korkunu incele. Bu sayede, korkun artık bilinmeyen bir yabancı olmaktan çıkar.
4.Kendi kendine sakinleştirici şeyler söyle. Her ne kadar deli saçması gibi gelirse gelsin, kendine “Bunu yapabilirim.” veya “Bu da geçecek ve ben hayatıma devam edeceğim.” gibi sözler söyle. Kendine, önündeki korkunun senin hayatında ne kadar eskiden beri olduğunu sor. Korkular genellikle, sevgi ve onaylanma ihtiyacını çokça hissettiğimiz gençlik yıllarında yaşadıklarımızdan meydana gelir. Kendini sakinleştirmen eşi benzeri olmayan bir ilaç gibidir.
5.Otomatik olarak aklına gelen düşüncelere odaklanma. Korku dolu düşüncelerin hiç biri rasyonel değildir ve sana zerre kadar yardımı dokunmaz. Birazdan neler olacağını sen bilmiyor olsan bile, aklındaki korku düşünceleri seni kötü şeyler olacağına dair ikna etmeye çalışır. Oysa, birazdan olacaklar senin hayallerinin bile ötesinde seni mutlu edecek güzel gelişmeler olabilir. Bu yüzden, bu olumsuz korku dolu düşüncelere odaklanmak yerine nefesine odaklan. Oturuyorsan kalk, dolaş, hareket et. Yerinden kalktığın zaman da 6. adımdakileri yap.
6.Ne istediğine odaklan ve onunla bağlantı kur. Değişimin gerçekleşmesi için, eski ve korku dolu halinden kurtulma arzunun, alışkanlıklarından daha kuvvetli olması gerekir. Kendine sürekli olarak, odaklanma arzunu ve bunun neden önemli olduğunu hatırlat.
7.Kafanda, korkularına yenik düşmenin sonuçlarını ve korkularına rağmen adım atabilmenin sonuçlarını karşılaştır. Tekrar soruyorum: Sen hangisini daha çok istiyorsun? Burada seçim sadece senin.
8.Şimdi bilinçli ve erdemli bir seçim yap. Tebrikler! Artık korkularından bir adım daha arınmış durumdasın. Korkuların yerine, gerçek arzu ve isteklerinden doğrultusunda bir seçim yaptın. Kendi başarını takdir et. Artık korkunun yönettiği, çaresiz bir kurban olmamanın verdiği özgürlüğün tadını çıkar!
9.Korkundan tamamen arınmış olmayabilirsin. Hatta büyük ihtimalle olmayacaksın da. Ama bu adımları her attığında bir tık daha korkularından özgürleşmiş olacaksın. Korkunla yeniden karşılaşman halinde şunu düşün: Her karşılaşmanız, senin bir adım daha fazla açık ve sevgi dolu olman için bir fırsat. Korkun tekrar meydana çıktığında, onu bir misafir gibi karşıla. Onun seni arzu ve isteklerinden alıkoyamayacağını kendine hatırlat. Sonra da onu kendi yolunda uğurla gitsin.
Bu adımlar uzun zaman alacak gibi görünebilir. Oysa sadece 1-2 dakikalık bir süreçten bahsediyorum. Üstelik her yapışında daha da kolay ve kısa bir hale gelecek. Kısa bir süre içinde, korkunun her farkına varıp durduğun an, artık onu gitgide daha da arkanda bıraktığını göreceksin.